当前位置:首页 >> >>

黑龙江省鹤岗市第一中学2018-2019学年高三上学期第一次月考英语试题+Word版含解析

鹤岗市第一中学 2018-2019 学年高三第一次月考 英语试题 说明:答题时间 120 分钟,总分 150 分。 第I卷 第一部分 单项选择(共 20 题;每小题 1 分,满分 20 分) 从各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。 1.We’re trying to ______ a few hundred dollars every month for our vacation. A. put off C. put out 【答案】B 【解析】 【详解】 考查动词词组。 句意: 我们每个月都要留出几百美元来度假。 A. put off 拖延; B. put aside 把---放在一边,储蓄;C. put out 扑灭,出版;D. put down 记下。故选 B。 2.The police have collected some information ______ the murder. A. connected to C. connecting 【答案】B 【解析】 试题分析:考查非谓语 题意 警察收集很多与谋杀有关的证据。The police have collected some information,这是主句,information 后跟着后置定语,be connected with 与。 。有 关,故选 B 项。 考点 考查非谓语 3. Help others whenever you can _______ you will make the world a nicer place to live in. A. and 【答案】A 【解析】 “祈使句 +and+ 句子”表示“做某事……,那么……”。“祈使句 +or+ 句子”表示“做某 事……,否则……”。根据句意选 A 项。but 意为“但是”;unless 意为“如果不”;都不符 B. or C. unless D. but B. connected with with D. was connected with B. put aside D. put down

合句型要求。 4.It is a rule that the students are banned ______ computer games in our school. A. to play C. of playing 【答案】B 【解析】 【详解】考查固定搭配。句意:在我们学校,学生被禁止玩电脑游戏,这是一条规则。固定 搭配:ban sb. from doing sth.禁止某人做某事,此处是被动形式,故选 B。 5.Although she is only 16 years old, she ______ to drugs for two years. A. addicts B. had been addicted D. has been addicted B. from playing D. on playing

C. has addicted 【答案】D 【解析】

【详解】考查现在完成时态和固定搭配。句意:虽然她只有 16 岁,但她已经沉迷于毒品两年 了。结合句意可知,这里是指到现在为止已经两年了,与现在有关系,用现在完成时态; be addicted to 沉迷于---,故选 D。 6.The drug did not ______ his health; in fact it seemed to have no ______ at all. A. effect; effect C. affect; effect 【答案】C 【解析】 【详解】考查 effect 和 affect。句意:这种药对他的健康没有影响;事实上,它似乎根本没 有任何效果。affect“影响”,是动词;effect“影响”是名词,have no effect on 对--没有影响,故选 C。 7.The house, which _____ last night, ____ my aunt but she doesn’t live there any more. A. was broken into; is belonged to C. broke into; belonging to 【答案】D 【解析】 B. broke into; is belonged to B. effect; affect D. affect; affect

D. was broken into; belongs to

【详解】考查被动语态和主动语态。句意:这所房子昨晚被拆了,它属于我的姑妈,但她已 经不在那里住了。 第一空, 根据 last night 及句意可知句子用一般过去时态的被动语态, break into“破门而入”,答案为 was broken into;第二空,belong to“属于”,无进行和被动 语态,结合句意可知句子用一般现在时态,答案为 belongs to。故选 D。 8.After a successful operation, Jim is beginning to___ and will soon come back to school. A. pick up C. grow up 【答案】A 【解析】 试题分析:考查词组:A. pick up 捡起,恢复,习得,收听,B. wake up 醒来 C. grow up 长大, D. show up 出现,露面,句意:成功的手术后,我哥哥开始恢复,很快就回到学校。 选 A。 考点:考查词组 点评:英语中有的词组是用相同的介词或副词加上不同的动词构成,要注意区别,记忆的时 候不能忽视,这是常见的命题方式。这道题都是副词 up 搭配不同的动词构成的短语,平时要 加强记忆,做题时,别忘了要结合上下文句意判断。 9.______ David says sounds right to Helen. That’s why she has made up her mind to leave with him ______ happens. A. Whatever; no matter what B. No matter what; whatever D. Whatever; however B. wake up D. show up

C. No matter what; no matter what 【答案】A 【解析】

【详解】考查主语从句和让步状语从句。句意为:“无论大卫说什么,对海伦来说的原因都 是正确的,那就是为什么她下定决心不管发生什么事一定要跟着他离开的原因”。whatever 引导主语从句“无论什么”no mater whatever 引导让步状语从句, 故排除 B、 C 两项。 however 是“无论怎么样”不符合题意,故排除 D 项。所以选 A。 10.By the time the tours ends, the football team ______ twenty matches in five countries. A. will play B. will have played

C. will be playing 【答案】B 【解析】

D. will have been playing

【详解】考查将来完成时态。句意:到旅游结束时,足球队将在 5 个国家打 20 场比赛。将来 完成时用来表示在将来某一时间以前已经完成或一直持续的动作。经常与 before + 将来时间 或 by + 将来时间连用,也可与 before 或 by thetime 引导的现在时的从句连用。因为旅游还 没有结束,结合句意句子用将来完成时态,故选 B。 11.The girl, ______ behind me, ______ in thought. A. seating; was lost C. seated; was lost 【答案】C 【解析】 【详解】考查过去分词。句意:那个女孩陷入了沉思,她坐在我后面。第一空,seat“使就 坐”是及物动词,此空是过去分词做后置定语;第二空,be lost in thought“陷入沉思”, 结合句意句子用一般过去时态,答案为 was lost,所以选 C。 12.______ is well known to us all is ______ Jeremy Shu-How Lin has become one of the most popular NBA players. A. It; that C. What; what 【答案】D 【解析】 考查固定句型。It is known to us all that…/What is known to us all is that…/As is known to us all, … 这三个句型可相互转换,所以本题应选 D. 13.Was it from the lake ______ he often went fishing ______ he saved the drowning girl? A. that; that C. where; that 【答案】C 【解析】 B. where; where D. that; where B. As; that D. What; that B. seating; was losing D. seated; lost

14.Known ______ a writer, Jin Yong, whose real name is Zha Liangyong, is well-known ______ Chinese people ______ his wonderful works. A. as; for; to C. as; to; for 【答案】C 【解析】 【详解】考查固定词组。be known as 作为---出名;be known for 因为---而出名;be known to 为某人所熟知。句意:作家一名著名作家,金庸的真名是查良镛,因其精彩的作品而为中 国人所熟知。故选 C。 15.The news that the woman was still ______five days after the earthquake was broadcast ______ on TV worldwide. A. alive; alive C. alive; live 【答案】C 【解析】 【详解】考查形容词词义辨析。句意:地震发生 5 天后,这名女子还活着的消息在全球电视 上直播。 alive 活着的, 有生机的; living 健在的的, 现存的; live 活的, 现场直播的; lively 活泼的,生动的。结合句意答案为 C。 16.The person, _____ to be the best composer, is considering ______ another new music. A. considered; to create C. considering; to create 【答案】D 【解析】 【详解】考查过去分词和动名词。句意:这个被认为是最好的作曲家的人,正在考虑创作另 一种新的音乐。第一空,The person 和 consider 之间是被动关系,这里是过去分词做后置 定语;consider“考虑”后面用动名词做宾语,故选 D。 17.I had just got up and was about to cook my breakfast______ the telephone rang loudly, but it hung up ______ I could answer it. A. while; when C. as; after B. when; as D. when; before B. considering; creating D. considered; creating B. living; alive D. lively; live B. for; to; as D. to; as; for

【答案】D 【解析】 【详解】考查连词的用法。句意:我刚站起来,正要准备早餐时,电话铃响了,但我还没来 得及回答,就挂了电话。固定句式:had done---when---did---,刚刚做完某事,这时候---; 第二空 before“来不及”引导时间状语从句,故选 D。 【点睛】与并列连词 when 相关的句式归纳 1. be (just) about to do when She was just about to say something more when she noticed the sullen look on his face.她 刚要再说些什么, 却突然看到了他阴沉的脸色。 2. be (just) on the point of doing sth when They were on the point of giving up when the captain encouraged them fiercely to save the ship. 就在他们快要放弃努力时, 船长鼓励他们竭尽全力挽救轮船。 3. be going to do when He was going to run away, when the policemen came. 他正打算逃跑, 警察突然出现 了。 4. be doing sth when The children are playing football on the playground, when it began to rain. 孩 子们正在操场上踢足球, 突然下起了大雨。 5. be busy doing when I was busy doing my homework when one of my classmates came. 我正忙着做作业, 这 时我的一个同学来找我。 6. had (just) done when I had just gone to bed after a very hard day when the phone rang. 在劳累了一天之 后, 我刚要上床睡觉, 这时电话响了。 18.She was scolded because it was the third time that she ______ late to work. A. came B. had come D. has come

C. was coming 【答案】B 【解析】

【详解】 考查固定句式。 句意: 她被责骂了, 因为这是她第三次上班迟到了。 固定句式: it was

the (first---)time that 主语+过去完成时态+其他。故选 B。 19.______, the boys were shouting and singing. A. Happy and excited C. Happily and excitedly 【答案】A 【解析】 【详解】考查形容词做伴随状语。句意:Happy and excited 这里是作为 the boys 的伴随状 语用形容词,并不是修饰动词,所以不能用副词。如果放在句末,则要用选 C the boys were shouting and singing happily and excitedly。所以答案为 A。 20.It’s high time that we ______ action to stop selling polluted vegetables. A. must take C. took 【答案】C 【解析】 【详解】考查时态。句意:现在是我们采取行动停止销售被污染的蔬菜的时候了。句型 It’s (high time) that 表示“该做 …… 的时候了”,其中 that 从句的谓语动词常用一般过 去时态或 should+动词原形。故选 C。 【点睛】1.It’s (high) time that 主语+一般过去时态+其他。现在是该做某事的时间了。 It’s high time that we had lunch.现在是我们该吃午饭的时间了。 2.It is the first(second---)time that 主语+现在完成时态+其他。意思是:第几次做某 事了。如果把 is 改成 was,则后面用过去完成时态。It’s the third time that I have come to the Summer Palace.这是我第三次来到颐和园。 3. It is/has been+一段时间+since 主语+一般过去时态+---。自从---有多长时间了。在这 个句型中 since 引导时间状语从句,从句用一般过去时态,分两种情况: (1)如果从句的动 词是终止性动词 leave/come/---,则表示“从动作开始到现在多长时间了。”It is three years since he began to smoke.他已经吸烟三年了。 (2)如果从句的动词是持续性动词 stay/smoke/live---,则表示“从动作结束到现在多长时间了”。 It is three years since he smoked.他戒烟三年了。 第 II 卷 第二部分:阅读理解(共两节,满分 40 分) B. take B. Happily and excited D. Happy and excitedly

D. will take

第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出最佳选项 A You can either travel or read, but either your body or soul must be on the way. The popular saying has inspired many people to read or go sightseeing. Traveling, just like reading, is a refreshing journey from the busy world. Books, brain food, can keep you company on your travel. 1.On the Road, 1957, by Jack Kerouac The book is a globally popular spiritual guide book about youth. The main character in the book drives across the US continent with several young people and finally reaches Mexico. After the exhausting and exciting trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life. The book can be a good partner with you to explore the United States. 2.Life is Elsewhere, 1975, by Milan Kundera Jean-Jacques Rousseau once said, “Man is born free, and everywhere he is in chains.” The book tells a young artist’s romantic but miserable life, about how he reads, dreams and has a relationship. Experience the artist’s passionate life in the book during a trip to Central Europe. The book invites you to deeply reflect on your current life. 3.The Stories of the Sahara,1967, by Sanmao The book narrates the author’s simple but adventurous life in the Sahara Desert, which seems a desolate and dull place. The fancy natural scenery and life there, along with the author’s romantic and intensive emotions will inspire you to explore the mysterious land. Reading the book is like participating in a dialogue with the author, who is sincere and humorous. 4.Lotus,2006, by Annbaby This novel set in Tibet, tells three people’s stories, each with their unique characteristics. It reveals modern people’s emotions and inner life, their confusion about love, and exploration of Buddhism. The book is a good partner to bring you to the scared land Tibet.

21. Which book is about the exploration of life value through a journey? A. On the Road C. Lotus B. Life is Elsewhere

D. The Stories of the Sahara

22. Whose book is suitable to accompany your trip to Germany? A. Milan Kundera’s C. Annbaby’s B. Sanmao’s

D. Jack Kerouac’s

23. What can we learn from the text? A. The Stories of the Sahara records the dialogues between the author and her readers. B. Life is Elsewhere promotes readers’ consideration of their present lives. C. Lotus is a religious book which explores Buddhist culture in Tibet. D. On the Road is intended to advise a classic route for driving across the US. 24. What is the author’s purpose in writing the text? A. To advertise four travel guidebooks B. To introduce four novels about traveling C. To recommend four books linked to destinations D. To arouse readers’ interest in reading books. 【答案】21. A 【解析】 本文主要推荐了几本在旅行途中阅读的书。 【21 题详解】 细节理解题。 根据 1.On the Road, 1957, by Jack Kerouac 中的 The book can be a good partner with you to explore the United States.可知,On the Road 是一本关于通过旅程探索生命 价值的书。故选 A。 【22 题详解】 细节理解题。根据 2.Life is Elsewhere, 1975, by Milan Kundera 中 Experience the artist’s passionate life in the book during a trip to Central Europe.可知,Milan Kundera 的书适合你去德国旅行。故选 A。 【23 题详解】 推理判断题。根据第一段中 You can either travel or read, but either your body or soul must be on the way. The popular saying has inspired many people to read or go 22. A 23. B 24. C

sightseeing.可知,生活在别处促进了读者对他们现在生活的考虑。故选 B。 【24 题详解】 目的意图题。根据第一段中 Traveling, just like reading, is a refreshing journey from the busy world. Books, brain food, can keep you company on your travel.可知,作者 写这篇文章的目的是推荐四本与目的地相关的书。 B After shopping for deals in stores on “Black Friday”, or online on “Cyber Monday”, Americans and people worldwide are preparing for newly popular “Giving Tuesday”. Starting in 2012, now the global event that is celebrated annually on the Tuesday after Thanksgiving is the brainchild of 92nd Street Y, a cultural center in New York City and the United Nations Foundation. As the name indicates, Giving Tuesday is meant to restart the charitable season and therefore is observed by raising funds for local non-profit organizations and schools, organizing food and clothing drives, and conducting random acts of kindness. In 2015, 700, 000 people from 71 countries came together to donate $116.7 million in cash. An additional $1.08 million was spent on gifts. While the easiest way to participate is by donating to your favorite charity, this day can be celebrated in many other ways too. You can give back by volunteering at your local shelter or food bank, or even by donating blood. If all else fails, a purchase from the growing number of organizations that give a portion of their sales to charity will do the trick. But perhaps the best way to celebrate the day is those nearest and dearest to you. Assist a family member with a simple chore like folding laundry, cooking dinner, or even reading to a younger sibling. No matter what you do, be sure to share your good deeds on social media and inspire others to celebrate Giving Tuesday as well! 25. Which of the following has the shortest history? A. Cyber Monday C. Black Friday B. Thanksgiving Day D. Giving Tuesday

26. What’s the main purpose of “Giving Tuesday”? A. To persuade more people to shop online

B. To encourage more people to do charities C. To make Thanksgiving Day enjoyable D. To get voluntary work better known 27. Why does the author advise sharing good deeds on social media? A. To make Giving Tuesday more popular B. To keep a record of one’s experience C. To donate money to local schools D. To help people make new friends 【答案】25. D 【解析】 本文是一篇说明文。在“黑色星期五”或“网络星期一”在线购物后,美国人和世界各地的 人们都在为新流行的“Giving Tuesday”做准备。“Giving Tuesday”的主要目的是鼓励更 多的人去做慈善事业。 【25 题详解】 推理判断题。根据第一段中 Americans and people worldwide are preparing for newly popular “Giving Tuesday”.可知,Giving Tuesday 的历史最短。故选 D。 【26 题详解】 目的意图题。根据第二段中 As the name indicates, Giving Tuesday is meant to restart the charitable season and therefore is observed by raising funds for local non-profit organizations and schools, organizing food and clothing drives, and conducting random acts of kindness.可知,“Giving Tuesday”的主要目的是鼓励更多的人去做慈善事业。故 选 B。 【27 题详解】 细节理解题。根据最后一段最后一句 No matter what you do, be sure to share your good deeds on social media and inspire others to celebrate Giving Tuesday as well!可知, 作者建议在社交媒体上分享好行为是为了使 Giving Tuesday 更受欢迎。故选 A。 C When I was a boy there were no smart phones, and our television only got one channel clearly. Still, I never felt bored. The fields, hills and woodlands around my home were the perfect playground whose adventures were only limited by my imagination. 26. B 27. A

I can remember once hiking to nearby lake and walking slowly around it. At the back of it I was amazed to find an old dirt road that I had never seen before. It was full of muddy tyre tracks and deep woods bordered it on both sides, but exploring it still seemed like a fine adventure. I walked on and on for what seemed like hours. I was sure my guardian angel was whispering in my ears “turn around and head back home”, but I was stubborn and walked on. There was still neither a car nor a house in sight. I noticed that the sun was starting to go down and I grew scared. I didn’t want to end up being trapped on this road, and I was worried that it would be dark before I could make my way back to the lake again. I continued to walk on with something growing inside of me. My heart was pounding and my legs were aching. I was almost in tears when I saw something in the distance. It was a house that I recognized. I jumped up and down and laughed out loud. It was still over a mile away, but my legs felt like feathers and I hurried back to my house in no time. I walked in with a big smile on my face just in time for dinner. Then I ended my adventure with a good night’s sleep. I often thought of that experience recently. Actually, in our life, all roads, no matter how they twist and turn, can lead us home again. They can lead us to our homes here on the earth. They can lead us to our homes in our hearts. May you always walk your path with love! May you always help your fellow travelers along the way! And may your roads always lead you home again! 28. Why did the author hardly feel bored when he was young? A. He could have fun in nature. C. He could watch TV all day. B. He had many friends to play with. D. He used to explore the old dirt road

29. What does the underlined word “something” in Paragraph 3 probably refer to? A. Hope. C. Doubt. B. Courage. D. Fear.

30. How did the author feel when he was exploring the dirt road? A. He was worried to be trapped in the woods B. He was unconscious of danger ahead.

C. He was contradictory in mind. D. He was afraid of being scolded by his parents. 31. What may be the best title for the passage? A. Be Determined in Your Life. C. Every Effort Is Worthwhile. 【答案】28. A 【解析】 本文是一篇记叙文。这篇文章告诉我们“在我们的生活中,所有的道路,无论它们如何扭曲 和转弯,都能让我们再次回到家。” 【28 题详解】 推理判断题。根据第一段中 Still, I never felt bored. The fields, hills and woodlands around my home were the perfect playground whose adventures were only limited by my imagination.可知,作者在他年轻的时候之所以几乎没有感到无聊是因为他可以在大自然中 享受乐趣。故选 A。 【29 题详解】 词义猜测题。根据第三段第二、三句 My heart was pounding and my legs were aching. I was almost in tears when I saw something in the distance. 我的心怦怦地跳着,我的腿痛。 当我看到远处的东西时,我几乎要哭了。由此可推知第一句中划线词的意思是“害怕”,故 选 D。 【30 题详解】 推理判断题。根据第一段最后两句 At the back of it I was amazed to find an old dirt road that I had never seen before. It was full of muddy tyre tracks and deep woods bordered it on both sides, but exploring it still seemed like a fine adventure. 可知,当他 在土路上探险时,他的想法是自相矛盾的。故选 C。 【31 题详解】 主旨大意题。根据最后一段中 Actually, in our life, all roads, no matter how they twist and turn, can lead us home again.可知,事实上,在我们的生活中,所有的道路,无论它 们如何扭曲和转弯,都能让我们再次回到家。故选 B。 D Bats are the only mammals that can fly a great distance, but they have another 29. D 30. C B. All Roads Lead Home. D. Be Brave to Adventure 31. B

ability. Many bats live a very long time for an animal of their size. European researchers are studying bats to understand why they live so long. They hope to make discoveries aimed at fighting the aging process in human beings. Last week, the group of scientists said they had discovered important biological qualities in some bat species.The group studied bat chromosomes(染色体). The scientists were most interested in structures connected to the ends of the chromosomes. They are called telomeres(端粒),which shorten each time a cell divides. Scientists believe this shortening process causes cells to break down. They say this is what causes aging. The European researchers studied 493 bats from four bat species. The group used information that had been gathered over more than 60 years. Of these animals, the greater mouse-eared bat generally lived an average of 37 years.The scientists said it had telomeres that did not shorten with age. Another Myotis bat holds the record for oldest age, reaching 41 years.The scientists’ findings suggest that these bats’ cells have the ability to maintain and repair their telomeres. This, they said,

helps guard against the aging process. Based on its body size, a bat like the greater mouse-eared bat would be expected to live four years. But, these mammals have been found to live nearly 10 times longer than that. The scientists found that only 19 species of mammals live longer than humans when their body size is considered. Eighteen of these are bats. The only exception is an unusual African rat. 32. What decides bats’ aging process according to the text? A. The body size of the bat C. The building of cell B. The type of chromosomes D. The length of telomeres .

33. How long does a greater mouse-eared bat generally live? A. 19 years. C. 37 years. B. 41 years. D. 60 years. _________ .

34. We can learn from the text that

A. nineteen kinds of bats could live longer than humans B. the scientists have studied bats for more than six decades

C. the bats studied in the research are of the same species D. researchers focus on finding out why humans live long 35. In which column of a magazine can you read the text? A. Science C. Fashion 【答案】32. D 【解析】 本文是一篇说明文。文章叙述研究者对蝙蝠的研究已经有 60 多年了,端粒的长度决定了蝙蝠 的衰老过程。 【32 题详解】 细节理解题。根据第二段中 They are called telomeres(端粒),which shorten each time a cell divides. Scientists believe this shortening process causes cells to break down. They say this is what causes aging.可知,根据文本,端粒的长度决定了蝙蝠的衰老过程。 故选 D。 【33 题详解】 细节理解题。根据第三段中 the greater mouse-eared bat generally lived an average of 37 years.可知,大鼠耳蝠一般活 37 年。故选 C。 【34 题详解】 细节理解题。根据第三段第一、二句 The European researchers studied 493 bats from four bat species. The group used information that had been gathered over more than 60 years. 可知,我们可以从文本中了解到科学家们研究蝙蝠已经有 60 多年了。故选 B。 【35 题详解】 推理判断题。 根据第一段中 European researchers are studying bats to understand why they live so long. They hope to make discoveries aimed at fighting the aging process in human beings.可知,在一本杂志的科学栏目能读到这篇文章。故选 A。 第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出最佳选项。选项有两项为多余选项。 Although most parents don't like doing it after a long and exhausting workday, reading bedtime stories does make a positive influence on your child's emotional and mental health. ____36____ B. Lifestyle D. Business 33. C 34. B 35. A

It helps to develop children's imagination. Reading bedtime stories can develop your children's ability to form pictures or ideas in their mind. A healthy imagination makes their minds work well and teaches them to think quickly yet effectively. ___37___ It improves children's language. Reading also improves your children's language. ____38____They'll most likely use those words in the stories you read right after they hear them. Listening to many stories helps kids to express their opinions better. ___39___ Reading books makes people more learned. When children hear the stories you tell, they learn grammar and vocabulary, for example. It helps them be successful in school as they already know a lot from your stories. What's more, every story has its moral aspect and tells them what's good and what's bad. These reasons leave no chances of doubting whether to read bedtime stories to your children or not.____40____They will thank you in future, I promise. A. It fosters children's affection for reading. B. It makes children knowledgeable. C. Take a look at the best benefits of it and you'll never be lazy to do that. D. So however tired you are, find time to read bedtime stories to your children. E. Bedtime stories create just unforgettable moments. F. They remember most words you say and enlarge their vocabulary. G.They'll be successful in many aspects thanks to a wonderful imagination. 【答案】36. C 38. F 40. D 【解析】 【分析】 本文是一篇说明文。文章叙述的是“读睡前故事的好处”。 不管你有多累,找时间给你的孩 子读睡前故事。 【36 题详解】 39. B 37. G

上文提示“尽管大多数父母不喜欢在漫长而疲惫的工作日之后做这件事,但阅读睡前故事确 实会对孩子的情绪和心理健康产生积极的影响。”承接上文,C 项 Take a look at the best benefits of it and you'll never be lazy to do that.(看一看它的好处,你就不会偷懒 了。 )切题。该项中的 benefits 和上文中的 a positive influence 相吻合。故选 C。 【37 题详解】 上文提示“健康的想象力使他们的头脑运转良好,并教会他们快速而有效地思考。”承接上 文,G 项 They'll be successful in many aspects thanks to a wonderful imagination. (他们将在许多方面取得成功,这要归功于出色的想象力。 )切题。此处关键词 imagination (想象力) ,故选 G。 【38 题详解】 上文提示“阅读也能提高你孩子的语言能力。”再根据下文提示“他们很可能会在你听到的 故事中使用这些词。 ”承接上下文, F 项 They remember most words you say and enlarge their vocabulary.(他们记得你说的大多数单词,并扩大他们的词汇量。 )切题。该项中的 enlarge their vocabulary 与上文中的 improves your children's language 和下文中的 use those words 相吻合。故选 F。 【39 题详解】 此空是一个小标题。 根据上面两个小标题的结构, 可知在 A/B 中选。 根据第四段第一句 Reading books makes people more learned.(读书使人们更有学问。 )可知,B 项 It makes children knowledgeable. (它使孩子们知识渊博。 ) 切题。 该项中的 knowledgeable 与本段第一句的 more learned 相吻合。故选 B。 【40 题详解】 上文提示“这些理由不让你怀疑是否给你的孩子读睡前故事。”再根据下文提示“我保证, 他们将来会感谢你的。”承接上下文,D 项 So however tired you are, find time to read bedtime stories to your children.(不管你有多累,找时间给你的孩子读睡前故事。 )切 题。此处关键词 read bedtime stories to your children,故选 D。 【点睛】七选五题型中有一种空是小标题。小标题一般是短小精悍的祈使句,但有的不是, 那就要结合上下段落中的小标题,要注意一致性。本题第 4 小题,小标题就不是祈使句,它 是以 it 开头的句子,根据第四段第一句 Reading books makes people more learned.(读书 使人们更有学问。 )可知,B 项 It makes children knowledgeable.(它使孩子们知识渊博。 ) 切题。该项中的 knowledgeable 与本段第一句的 more learned 相吻合。

第三部分:语言知识运用(共三节,满分 55 分) 第一节:完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分) 阅读下面短文,从各题所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。 I grew up believing Sahara Desert to be a faraway paradise of charm and freedom. For many years I ___41___ to meet these kind-hearted desert people there, to live in the simple but comfortable ___42___ , and ride on the tall camels. My dream came ___43___ last Christmas. My trip was filled with truthful human interaction, sincere friendship, and unavoidably, some ___44___ , which have made the Sahara that once existed in my imagination suddenly___45___. Our trip began when our ___46___ and guide Hamid picked us up at dawn in Marrakesh. Five hours ___47___ we began our long road trip, we passed through Hamid’s home where we were warmly___48___by Hamid’s mother. She led us into the___49___ room and sat us down onto seats. Moments later, a huge bowl of chicken tagine (炖菜) was served, our eyes sparkled (发光). Seeing our ___50___a huge smile spread across Hamid’s face. After that hearty ___51___, Hamid’s family hugged us goodbye at the door. As Hamid’s car ___52___, I saw the ___53___ of his mother and brothers gradually disappearing against the desert. ___54___ , a bittersweet feeling rose in my heart ___55___ I was saying goodbye to old friends. However, no trip is perfect. Hamid once took us into ___56___ he called a “Berber Museum”, which has turned out to be a local carpet ___57___ whose talkative owner almost succeeded in ___58___ us to buy his carpets. At that time I was a bit angry about what was happening. ___59___, looking back, I realized that tourism is about ___60___ the true spirit of a place, along with its happy surprises, and disappointments. 41. A. forgot 42. A. camps 43. A. along 44. A. sadness 45. A. fresh 46. A. cook B. longed B. inns B. right C. agreed C. flats C. around D. learned D. castles D. true C. enjoyment D. real D. doctor D. puzzles

B. disappointments B. alive B. salesman C. magic C. driver

47. A. when 48. A. thanked 49. A. dressing

B. after

C. before

D. until D. praised D. dining D. caution

B. supported B. smoking B. anxiety

C. greeted C. reading C. amusement

50. A. excitement 51. A. meal

B. welcome

C. handshake

D. cheers D. started on

52. A. slowed down 53. A. shadows 54. A. Eventually 55. A. in case 56. A. which 57. A. shop

B. passed by

C. drove away D. figures

B. statues

C. smiles

B. Strangely B. now that

C. Urgently

D. Deliberately

C. even if D. that

D. as if

B. what B. factory

C. where C. market

D. company D. persuading D. Moreover D. exposing 47. B 56. B 48. C 57. A 49. 58. D

58. A. encouraging 59. A. Therefore 60. A. expressing 【答案】41. B D 59. C 【解析】 50. A

B. asking B. Otherwise

C. begging C. However

B. experiencing 43. D 52. C 44. B 53. D

C. expanding 45. D 54. B

42. A 51. A

46. C 55. D

60. B

本文是一篇记叙文。作者从小就相信撒哈拉沙漠是一个遥远的充满魅力和自由的天堂。作者 的梦想在去年圣诞节实现了。文章叙述了作者的撒哈拉沙漠之旅。然而,回顾过去,作者意 识到旅游业是要体验一个地方的真正精神,同时伴随着它的惊喜和失望。 【41 题详解】 考查动词。 A. forgot 忘记; B. longed 渴望; C. agreed 同意; D. learned 学习。 根据 For many years I ___1___ to meet these kind-hearted desert people there, to live in the simple but comfortable ___2___ , and ride on the tall camels.可知,多年来,我一直渴望在 那里见到这些善良的沙漠人,住在简单而舒适的营地里,骑在高高的骆驼上。故选 B。 【42 题详解】 考查名词。A. camps 露营;B. inns 联合会;C. flats 平地,公寓;D. castles 城堡。根据 For many years I ___1___ to meet these kind-hearted desert people there, to live in the simple but comfortable ___2___ , and ride on the tall camels.可知,多年来,我

一直渴望在那里见到这些善良的沙漠人,住在简单而舒适的营地里,骑在高高的骆驼上。故 选 A。 【43 题详解】 考查形容词。 A. along 向前; B. right 正确的; C. around 大约; D. true 真实的。 根据 My dream came ___3___ last Christmas.可知,我的梦想在去年圣诞节实现了。come true 变成现实, 故选 D。 【44 题详解】 考查名词。A. sadness 伤心;B. disappointments 失望;C. enjoyment 享受; D. puzzles

疑惑。根据 My trip was filled with truthful human interaction, sincere friendship, and unavoidably, some ___4___ , which have made the Sahara that once existed in my imagination suddenly___5___.可知,我的旅行充满了真实的人际交往,真诚的友谊,不可 避免的一些令人失望,这使得曾经在我的想象中存在的撒哈拉沙漠突然变成了现实。故选 B。 【45 题详解】 考查形容词。A. fresh 新鲜的;B. alive 活着的;C. magic 有魔力的;D. real 真实的。根 据 My trip was filled with truthful human interaction, sincere friendship, and unavoidably, some ___4___ , which have made the Sahara that once existed in my imagination suddenly___5___.可知,我的旅行充满了真实的人际交往,真诚的友谊,不可 避免的一些令人失望,这使得曾经在我的想象中存在的撒哈拉沙漠突然变成了现实。故选 D。 【46 题详解】 考查名词。A. cook 厨师;B. salesman 售货员;C. driver 司机;D. doctor 医生。根据 Our trip began when our ___6___ and guide Hamid picked us up at dawn in Marrakesh. 可 知,我们的旅行开始于我们的司机和导游 Hamid 在黎明时分在 Marrakesh 接我们的时候。故 选 C。 【47 题详解】 考查连词。A. when 当---时候;B. after 在---之后;C. before 在---之前; D. until

直到---为止。根据 Five hours ___7___ we began our long road trip, we passed through Hamid’s home where we were warmly___8___by Hamid’s mother.可知,在我们开始长途 旅行的五个小时后,我们经过了 Hamid 的家,在那里我们受到了 Hamid 的母亲的热烈欢迎。 故选 B。 【48 题详解】

考查动词。A. thanked 感谢;B. supported 支持;C. greeted 问候;D. praised 赞扬。根 据 Five hours ___7___ we began our long road trip, we passed through Hamid’s home where we were warmly___8___by Hamid’s mother.可知,在我们开始长途旅行的五个小时 后,我们经过了 Hamid 的家,在那里我们受到了 Hamid 的母亲的热烈欢迎。故选 C。 【49 题详解】 考查动词。A. dressing 给---穿衣;B. smoking 吸烟;C. reading 阅读;D. dining 吃饭。 根据 She led us into the___9___ room and sat us down onto seats.可知,她领我们进了 餐厅,让我们坐到座位上。故选 D。 【50 题详解】 考查名词。A. excitement 兴奋;B. anxiety 焦虑;C. amusement 娱乐; D. caution 小

心。根据 Seeing our ___10___a huge smile spread across Hamid’s face.可知,看到我 们的兴奋,Hamid 的脸上露出了灿烂的笑容。故选 A。 【51 题详解】 考查名词。 A. meal 一餐;B. welcome 欢迎;C. handshake 握手;D. cheers 感谢,干杯。 根据 After that hearty ___11___, Hamid’s family hugged us goodbye at the door. 在 那顿丰盛的晚餐之后,Hamid 的家人在门口拥抱了我们。故选 A。 【52 题详解】 考查动词词组。A. slowed down 减慢;B. passed by 经过; C. drove away 开走,离去; D. started on 开始进行。根据 As Hamid’s car ___12___, I saw the ___13___ of his mother and brothers gradually disappearing against the desert.可知,当 Hamid 的车开着的时 候,我看到他的母亲和兄弟们逐渐消失在沙漠里。故选 C。 【53 题详解】 考查名词。A. shadows 阴影;B. statues 雕像;C. smiles 微笑; D. figures 数字,人物。 根据 As Hamid’s car ___12___, I saw the ___13___ of his mother and brothers gradually disappearing against the desert.可知,当 Hamid 的车开着的时候,我看到他的母亲和兄 弟们逐渐消失在沙漠里。故选 D。 【54 题详解】 考查副词。 A. Eventually 最后; B. Strangely 惊奇地; C. Urgently 紧急地; D.

Deliberately 故意地。根据___14___ , a bittersweet feeling rose in my heart ___15___ I was saying goodbye to old friends.可知,奇怪的是,一种苦乐参半的感觉在我的心里

升起,仿佛我在向老朋友告别。故选 B。 【55 题详解】 考查连词。A. in case 万一;B. now that 既然;C. even if 即使;D. as if 好像。根据 ___14___ , a bittersweet feeling rose in my heart ___15___ I was saying goodbye to old friends.可知,奇怪的是,一种苦乐参半的感觉在我的心里升起,仿佛我在向老朋友告 别。故选 D。 【56 题详解】 考查宾语从句。根据 Hamid once took us into ___16___ he called a “Berber Museum”, which has turned out to be a local carpet ___17___ whose talkative owner almost succeeded in ___18___ us to buy his carpets.可知,Hamid 曾经把我们带进了他所谓的 “Berber Museum”,它原来是一家当地的地毯店,它的主人几乎成功地说服了我们去买他的 地毯。故选 B。 【57 题详解】 考查名词。A. shop 商店;B. factory 工厂;C. market 市场;D. company 公司。根据 Hamid once took us into ___16___ he called a “Berber Museum”, which has turned out to be a local carpet ___17___ whose talkative owner almost succeeded in ___18___ us to buy his carpets.可知,Hamid 曾经把我们带进了他所谓的“Berber Museum”,它原来是一 家当地的地毯店,它的主人几乎成功地说服了我们去买他的地毯。故选 A。 【58 题详解】 考查动词。A. encouraging 鼓励;B. asking 问; C. begging 祈求;D. persuading 规劝。 根据 Hamid once took us into ___16___ he called a “Berber Museum”, which has turned out to be a local carpet ___17___ whose talkative owner almost succeeded in ___18___ us to buy his carpets.可知,Hamid 曾经把我们带进了他所谓的“Berber Museum”,它原 来是一家当地的地毯店,它的主人几乎成功地说服了我们去买他的地毯。故选 D。 【59 题详解】 考查连词。A. Therefore 因此;B. Otherwise 否则;C. However 然而;D. Moreover 另外。 根据___19___, looking back, I realized that tourism is about ___20___ the true spirit of a place, along with its happy surprises, and disappointments.可知,然而,回顾 过去,我意识到旅游业是要体验一个地方的真正精神,同时伴随着它的惊喜和失望。故选 C。 【60 题详解】

考查动词。A. expressing 表达;B. experiencing 体验; C. expanding 扩大;D. exposing 揭露。根据___19___, looking back, I realized that tourism is about ___20___ the true spirit of a place, along with its happy surprises, and disappointments.可知,然而, 回顾过去,我意识到旅游业是要体验一个地方的真正精神,同时伴随着它的惊喜和失望。故 选 B。 第二节 单句填空 61. My dream has become a _________ (现实). 62. Mozart showed an _________ (不寻常的) talent for music from an early age. 63. It’s hardly _________ (可以相信的) that this house is more than 100 years old. 64. Chaplin was not just a genius, he was among the most _________ (有影响力的)figures in film history. 65. He was in an _________ (争论) with his landlord downstairs. 66. Two-thirds of them died or were i________ during the earthquake. 67. She came home so thin and weak that even her own children hardly r_______ her. 68. The medicine was so p______ that my headache disappeared soon after I took it. 69. She’s very l________ to ring me tonight so I will have the mobile phone on. 70. I’d like to offer my c_________ on your being elected chairman of the meeting. 【答案】61. reality 62. unusual 63. believable/believed 64. influential 65. argument 66. injured 67. recognized/sed 68. powerful 69. likely 【解析】 单句填空 【61 题详解】 70. congratulations

句意:我的梦想变成了一个现实。根据 a,可知此处用名词形式,故答案为 reality。 【62 题详解】 句意:莫扎特在早期就表现出了非凡的音乐天赋。结合所给汉语可知答案为 unusual。 【63 题详解】 句意:这房子已经有百多年的历史了,这是不可信的。结合所给汉语可知答案为 believable/believed。 【64 题详解】 句意:卓别林不仅仅是一个天才,他是电影史上最具影响力的人物之一。结合所给汉语可知 答案为 influential。 【65 题详解】 句意:他和他的房东在楼下吵了一场。结合所给汉语可知答案为 argument。 【66 题详解】 句意:其中三分之二的人在地震中死亡或受伤。结合所给汉语可知答案为 injured。 【67 题详解】 句意:她回家的时候又瘦又弱,连她自己的孩子都认不出她来了。结合所给汉语可知答案为 recognized/sed。 【68 题详解】 句意:这药太厉害了,我吃了以后头痛就消失了。结合所给汉语可知答案为 powerful。 【69 题详解】 句意:她今晚很可能给我打电话,所以我要把手机打开。 be likely to do sth.很可能做某 事,结合所给汉语可知答案为 likely。 【70 题详解】 句意:我想对你当选为会议主席表示祝贺。结合所给汉语可知答案为 congratulations。 第三节(共 10 小题:每小题 1.5 分,满分 15 分) 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式。 Moving to a new school had been tough for Janie, but things were finally turning around. She was making___71___(friend) and she even received an___72___ (invite) to Angie's pool party. There was one problem: Janie didn't know how to swim. Janie felt like ___73___(admit) this might risk her new friendships. So she decided to go to the party and pretended that she knew how to swim. The first hour of the party went

by ___74___ (smooth). Janie floated on a large raft (皮筏) and talked with___75___other girls. Then the girls started doing dives. Bridget did a jackknife. Angie did a can-opener. Now all eyes were fixed ___76___ Janie. Bridget started teasing her, “Let’s see ___77___ you can do, Brainy Janie!” Janie didn’t know how to respond. Then Angie egged her on, “Come on, Janie.” Janie felt that this heavy pressure ___78___ (build), so she paddled to the edge of the pool and climbed out. How hard could it be? Janie thought. Angie and the other girls were eager ___79___ (see) what kind of wild jump Janie would attempt. Little ___80___ they know how wild things were going to get. 【答案】71. friends 72. invitation 73. admitting 74. smoothly 75. the 77. what 79. to see 【解析】 【分析】 本文是一篇记叙文。对于珍妮来说,搬到一所新学校是很困难的,但事情终于开始好转了。 文章介绍了珍妮通过 Angie 的泳池派对结交朋友的故事。 【71 题详解】 考查名词复数。句意:她在交朋友,她甚至还收到了 Angie 的泳池派对的邀请。make friends 交朋友,故答案为 friends。 【72 题详解】 考查名词。句意:她在交朋友,她甚至还收到了安吉的泳池派对的邀请。根据 an 可知后面用 名词,故答案为 invitation。 【73 题详解】 考查固定结构。feel like doing sth.想要做某事,故答案为 admitting。 【74 题详解】 考查副词。句意:晚会的第一个小时顺利地进行。副词修饰动词,故答案为 smoothly。 76. on 78. was building 80. did

【75 题详解】 考查冠词。句意:珍妮漂浮在一个大筏子上,和其他女孩交谈。此处特指参加邀请的其他女 孩,表示特指,故答案为 the。 【76 题详解】 考查固定搭配。fix one’s eyes on 凝视,盯着看,此处是被动形式,故答案为 on。 【77 题详解】 考查宾语从句。句意:看你能做什么。此处 see 后面是一个宾语从句,从句没有引导词,从 句的谓语动词 do 是及物动词,没有宾语,所以所填单词要起双重作用,故答案为 what。 【78 题详解】 考查时态。句意:珍妮觉得这个沉重的压力在增加,于是她划到泳池边,爬了出来。结合句 意可知此处用过去进行时态,句子主语是 pressure,是不可数名词,故答案为 was building。 【79 题详解】 考查固定搭配。be eager to do sth.渴望要做某事,故答案为 to see。 【80 题详解】 考查部分倒装。句意:他们几乎不知道事情会变得多么疯狂。否定词 little 位于句首,句子 用部分倒装。句子是一般过去时态,谓语动词 know 是行为动词,所以用助动词 did 帮助构成 部分倒装,故答案为 did。 【点睛】含有否定意义的副词位于句首时的倒装: 在正式文体中,never, seldom, rarely, little, hardly, scarcely, no sooner, no longer, nowhere 等含有否定意义的副词若位于句首,则其后要用部分倒装: 如:I shall never forgive him./ Never shall I forgive him. 我永远不会宽恕他。 注:(1)对于 not…until 句型,当 not until…位于句首时,其后的主句要用倒装语序: 如:He didn't leave the room until the rain stopped./Not until the rain stopped did he leave the room. 雨停了之后他才离开这房间。 (2)某些起副词作用的介词短语,由于含有否定词,若位于句首,其后要用部分倒装: 如:On no accounts must this switch be touched. 这个开关是绝不能触摸的。 第四部分:写作(共两节,满分 35 分) 第一节:短文改错(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分) 81.下列句子中均有一处错误,错误涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。 修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。 注意:改正格式不正确不给分。 When I was a teenager, I was in an organization where was called the Tides. I, as well as other girls, was used to go camping together once a week and have fun play games. We often set up tents and prepared different kind of dishes. We only slept a few hours because so much girls of my age were in the same tent. We would stay up all night, chatting each other. Once, my birthday fall on one of those camping days. The girls gave her a cake and sang Happy Birthday to me. They were so kind that I was deep moved. At the end of the day, I went home late, exhausted, so I had a nice day. 【答案】where--- which/that 去掉 was play---playing kind---kinds much---many chatting 后加 with fall---fell her---me deep---deeply so---but 【解析】 【分析】 本文是一篇记叙文。当作者还是个青少年的时候,她加入了一个叫做 the Tides 的组织。文 章讲述了她们露营的故事,她们玩得很开心。 【详解】1.考查定语从句。句意:当我还是个青少年的时候,我在一个叫做 the Tides 的组 织里。此处 an organization 是先行词,指物,带入后面的定语从句中只能做主语,故把 where--- which/that。 2.考查固定搭配。句意:我和其他女孩一样,过去每周一起去露营一次,玩得很开心。used to do sth.表示过去经常、习惯做某事,故把 was 去掉。

3.考查固定搭配。have fun doing sth.开心地做某事,故把 play---playing。 4.考查名词复数。句意:我们经常搭帐篷,准备各种各样的菜。根据 different 可知后面的 名词用复数形式,故把 kind---kinds。 5.考查形容词。根据 girls 可知用 many 修饰,故把 much---many。 6.考查介词。chat with sb.与某人聊天,故在 chatting 后加 with。 7.考查时态。根据 Once(曾经) ,可知句子用一般过去时态,故把 fall---fell。 8.考查人称代词宾格。句意:女孩们给了我一块蛋糕,给我唱了生日快乐。根据后面的 me, 可知把 her---me。 9.考查副词。句意:他们是如此的善良,我被深深地感动了。副词修饰动词,故把 deep---deeply。 10.考查并列连词。句意:一天结束的时候,我回家晚了,筋疲力尽,但我度过了美好的一天。 前后是一种转折关系,故把 so---but。 第二节:书面表达 (满分 25 分) 82.假定你是李华,你校外教 Smith 先生准备近期回国, 你班同学准备举行晚会为他送行。 请你根据以下提示,用英语写一封 e-mail,邀请他参加晚会。内容主要包括: 1. 对他表示感谢; 2. 晚会的时间和地点; 3. 晚会的活动内容。 要求: 1. 100 字左右。 2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。 3. 可适当增加细节使内容连贯。 Dear Smith, We hear that you’ll return to your motherland soon. ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________

____________ ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________ ____________ __________________________________________________________________ Looking forward to your reply. Yours, Li Hua 【答案】Dear Mr.Smith, We hear that you’ll return to your motherland soon. All the class love you so much that we have decided to have a farewell party for you. First of all, we’d like to express our gratitude for your excellent teaching in our school and your care and love for our class! In addition, I want to invite you to attend the party. The party will start at 7:30 on Saturday evening in the classroom of Class 8, Grade 3 and will last about two hours. Also, all of the class hope you can join us in singing some English songs and have a good time with us. We wish you a pleasant journey back home! We are also expecting you to come back to China again soon. 【解析】 【分析】 本文书面表达属于应用文,要求写一封电子邮件。 【详解】第 1 步:根据提示可知,本篇是一篇电子邮件:假定你是李华,你校外教 Smith 先 生准备近期回国, 你班同学准备举行晚会为他送行。请你根据以下提示,用英语写一封 e-mail,邀请他参加晚会。内容主要包括:对他表示感谢;晚会的时间和地点;晚会的活动 内容。 第 2 步:根据写作要求确定关键词,如:have a farewell party for you(为你举行一个欢 送会) ;express our gratitude(表达我们的感激) ;last about two hours(持续大约两个 小时)等。 第 3 步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态语态问题。

第 4 步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰, 保持整洁美观的卷面是非常重要的。 【点睛】本文是一封电子邮件,内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。另外全文中没 有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。同时文中使用高级句子。We hear that you’ll return to your motherland soon.句中使用 that 引导的宾语从句;All the class love you so much that we have decided to have a farewell party for you.句中 so---that 引导结果状语从句;另外,First of all, In addition, Also,等的运用为文章增色添彩。

没有平日的 失败, 就没有 最终的 成功。 重要的 是分析 失败原 因并吸 取教训 。