当前位置:首页 >> >>

第一部分必修3Unit4_图文

第一部分

基础考点聚焦 必修3

第一部分

基础考点聚焦 必修3

astronomy n. 1.____________ 天文学 system 2.__________ n. 系统;体系;制度 theory n. 3.________ 学说;理论 atmosphere n. 4.____________ 大气层;气氛 fundamental 5._______________ adj. 基本的;基础的
thus adv. 6._____ 因此;于是 atom n. 原子 7._____

gentle adj. 8.________ 温和的;文雅的 crash vi.& vt. 碰撞;坠落 9.______ pull n.& vt. 拉(力);拖;牵引力 10._____

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

float vi.& vt. (使)浮动;(使)漂浮 n. 漂浮物 11.______ gravity n. 12.________ 万有引力;重力 climate n. 13.________ violent adj. 14.________ violence n. 暴力 气候 猛烈的;激烈的;强暴的

violently adv. 暴力地;猛烈地 unlike prep. 不同;不像 15.________ like vt. prep. likely adj. 喜欢 相像 可能的
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

harmful adj. 16.__________ harm n.& v. exist vi. 17.______ 伤害

有害的

harmless adj. 无害的

存在;生存

existence n. 存在;生存 puzzle n. 18.________ 谜;难题 vt. (使)迷惑;(使)为难 puzzled adj. 迷惑的 puzzling adj. 令人迷惑的

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

in time 1.__________ 及时,终于 lay eggs 2.____________ 下蛋 give birth to 3._______________ 产生;分娩

in one’s turn 4._______________ prevent...from 5._______________
block out 6.__________ cheer up 7.__________ now that 8.__________

轮到某人 阻止;制止

挡住(光线) 感到高兴;感到振奋 既然 突发;爆发 密切注视;当心;提防
栏目 导引

break out 9.__________ watch out 10.__________

第一部分

基础考点聚焦 必修3

1.But when I tried to step forward,I found I was carried twice as far as on the earth and fell over.

而当我试着向前迈步时候,我发觉我被送出去很远,步子的
跨度竟是在地球上的两倍,因而我摔倒了。 [解读] “twice as+形容词原级+as”是倍数表达法之一。 [仿写] 尽管如此,我们喝掉的茶是这个量的三倍,啤酒则 是五倍之多。 Despite this increase we still drink three times as much tea,and five times as much beer ___________________________________________________.
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

2.This produced a chain reaction,which made it possible for life to develop.这就产生了一系列的反应,使得生命就有 可能开始发展了。

[解读] 句中的it是形式宾语,真正的宾语是不定式短语to
develop。 [仿写] 这两个女孩长得很像,陌生人很难把他们区分开。 find it difficult to tell The two girls are so alike that strangers ___________________ one from the other.

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

3.“Oh,dear,” I cried,“walking does need a bit of practice now that gravity has changed.”“天哪,”我大声说,

“重力改变了,看来走路也的确需要练一练了。”
[解读] now that“由于;既然”,引导原因状语从句,有时 that可以省略。 [仿写] 你既然得到了一个机会,不妨充分利用它。

Now that you’ve got a chance ______________________________ ,you might as well make full use of it.

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

4.The earth became so violent that it was not clear whether

the shape would last or not.地球变得如此激烈动荡以至于不
知道这个固体形状是否会继续存在下去。 [解读] whether...or not “是否??”。 [仿写] 他们是否能够通过交流达成协议还不清楚。 whether they are able to arrive at an It’s not clear __________ or not agreement through communication ______.

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

主语从句 1.(2014· 黄冈中学、黄石二中、鄂州高中三校联考) What is known to us all/What we all know is that the earth ______________________________________ travels around the sun and the moon moves round the earth.

(what)
我们都知道地球围绕着太阳转,月亮围绕着地球转。 2.(2014· 武汉铁一中高三月考). What we found interesting “___________________________ was just how often people were using their mobile phones.” Dr.Daniel Kruger, the study’s co?author, said. (find)

丹尼尔克鲁格博士是本次研究的共同作者,他说:“我们发
现有趣的是人们如此频繁地使用手机。”
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

3.(2014· 武汉铁一中高三月考)It is still unknown whether she will set aside some time ______________________________________ to visit her sick father.(set) 她是否能省出点时间去看望她生病的父亲还不清楚。 4.(2014· 湖北沙市中学高三月考) That he was not invited/ His not being invited __________________________________________ to the conference surprised us, since he was an important figure in this field after all.(invite)他没有被邀请参加会议很让我们吃

惊,毕竟他是这一行业的重要人物。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

5.The proverb “practice makes perfect” has been followed religiously by most teachers. Whatever has been taught/Whatever is taught is followed __________________________________________ by more practice. (whatever)

俗语说“熟能生巧”,几乎成了老师在教学时遵奉的金科玉
律,不论教的是什么,都要学生多多练习。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

1.exist

vi. 存在,生存

(教材P26)They laid eggs too and existed on the earth for more than 140 million years. 它们也生蛋,在地球上生存了一亿四千多万年。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

exist in... 存在于??之中 ? ? (1)?exist on... 靠??为生 ? ?there exists... 某地有??;存在??
? ?come into existence 产生;成立;开始存在 (2)? ? ?in existence 存在

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

①(2013· 高考四川卷· 阅读理解D)I’m lucky because I know my first home still exists. 我很幸运,因为我知道我的第一个家还存在着。 exist on the money he’s earning. ②(牛津)They can’t ________ 他们靠他挣的那点钱无法维持生活。 ③There exists a good way to solve the existing problem in geography.有一个解决现存地理问题的好办法。 came into existence as an ④As is known to us,China _________________ independent country in 1949.

众所周知,在1949年中国以一个独立的国家存在了。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

2.harmful

adj. 有害的

(牛津)Experts point out that fruit juices can be harmful to
children’s teeth. 专家指出果汁可能损害儿童的牙齿。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

(1)be harmful to sb./sth. (2) do harm to sb. ? do sb.harm
? ?

对某人 /某物有害 对某人有害 做某事是个好主意

(3)There is no harm in doing sth. /It does no harm to do sth.

(或没有坏处 )

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

①Air pollution will get worse and this will be harmful to people,for example,it can cause cancer.空气污染会加剧, 而且这会对人们造成危害,例如,它可以引发癌症。

②He has got into the bad habit of reading in bed,which is
harmful to/does harm to his eyesight.他已养成一个在床上看 书的坏习惯,这习惯有害于他的视力。

there is no harm in making an ③As far as I’m concerned,________________________
apology to him first. 就我个人而言,先向他道歉没有什么坏处。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

3.puzzle

vt.(使)迷惑;(使)为难;(使)窘困;感到迷惑

n.(游戏的)猜谜;难题;谜 (2012· 高考江西卷· 阅读理解A)But his curiosity was difficult to control and this new computer really puzzled him. 难以抑制自己的好奇心,并且这台新电脑确实让他很迷惑。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

(1)puzzle about/over sth. puzzle sth.out a puzzle to sb. (2)be in a puzzle

苦思索/仔细琢磨??

琢磨出??的答案 某人不懂 不知如何是好

(3)puzzling adj.
puzzled adj.

令人困惑的

感到困惑的

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

①It puzzles scientists how these creatures can survive in such severe conditions.这些生物是如何在这样艰难的条件下存活

的,这使科学家很疑惑。 puzzling about/over how the accident ②The police are still ___________________
could have happened. 警察仍然正在苦思这起事故是怎么发生的。 puzzled look on her face suggested she didn’t ③Her __________

understand what I said.
她脸上迷惑的表情表明她不明白我说的话。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

4.pull n. & vt.

拉(力);拖;牵引力

(牛津)The police car signalled to us to pull in.

警车发出信号,要我们驶向路边停靠。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

pull away
pull down pull in pull out

(汽车等)开走
拆毁;摧毁 (车辆)进站停靠;靠边停靠 驶出;拉出,拔出

pull through 康复;痊愈

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

①They are pulling down those houses to make room for a new

hotel.为了给新旅馆腾地,他们正在拆除那些房屋。
pulled in and all the passengers got off ②The train____________________________________. 火车进站了,所有的乘客都下车了。 pulled out of the station ③We waved as the train ________________________. 火车驶出车站时我们挥手告别。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

Ⅰ.完成句子 1.The art of creating miniatures is thought to have existed ________________ for thousands of years.(exist) 人们认为袖珍艺术好几千年前就已存在了。 2.The reason why people carry umbrellas in hot summer

days is that being exposed to the hot sun may/might be harmful to the skin.(harmful)在炎热的夏天, _______________________
人们为什么带伞是因为暴露在烈日下可能对皮肤有害。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

What puzzles the police is/ What puzzled the police was/ 3.__________________________________________________
What made the police puzzled was how the burglar got into ________________________________ the house without setting off the alarm that night.(puzzle) 令警察不解的是那天晚上窃贼是怎么进屋而没触发警报器。 twice as likely to die of 4.According to statistics, a man is _______________ skin cancer as a woman.(likely) 根据一项调查,男性死于皮肤癌的可能性是女性的两倍。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

5.Manmade satellites are carried up into space by rockets.
To escape the pull ___________________ of the earth, a rocket must reach a speed of 28,440 km/h.(escape) 人造卫星是由火箭发射到太空中去的。为了摆脱地球的引力, 火箭必须达到每小时28440公里的速度。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

Ⅱ.多项选择 1.(2014· 湖北省部分重点高中高三联考)We have many cases where hard work as well as good communication skills have _______ one’s chances of success in the past years. A.condemned C.estimated B.multiplied D.highlighted

解析:选B。句意:在过去的几年里我们有很多这样的情况, 良好的沟通技巧和勤奋的工作成倍地增加了成功的概率。

condemn“谴责,宣判,迫使??陷于不幸的境地”;
multiply“(使)相乘,(使)增加”;estimate“估计,估算”; highlight“突出,强调”。根据句意可知B项正确。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

2.(2014· 湖北沙市中学高三月考)Obviously, strengthening strategic partnership is consistent with the _______ interests of the two countries and their people. A.traditional C.fundamental B.potential D.secure

解析:选C。句意:很明显,加强战略伙伴关系与两个国家 及人民的根本利益是一脉相承的。traditional“传统的,惯例 的”;potential“潜在的,有可能的”;fundamental“基础 的,基本的,根本的”;secure“安全的,牢固的”。根据

句意可知C项正确。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

3.The woman’s illness _______ all the doctors in this
hospital;they couldn’t find the cause. A.prevented B.puzzled

C.exhausted

D.consulted

解析:选B。句意:那位妇女的病难倒了医院的所有医生, 他们找不出病因。puzzle“(使)迷惑,(使)为难”。prevent“ 阻止”;exhaust“用尽,耗尽”;consult“咨询,请教”。 根据句意可知B项正确。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

4.The greatest threat to the continued_______ of this special fish is the water pollution caused by the factories along the

river.
A.catastrophe C.existence B.appearance D.possession

解析:选C。句意:对这种特殊鱼的继续存在的最大威胁是沿 河的一些工厂造成的水资源的污染。catastrophe “大灾难”, appearance “出现”,existence “存在”,possession “拥 有,个人财产”。根据句意可知C项正确。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

5.(2014· 成都部分高中高三教学质量检测)His injuries are
extremely serious,but he’s expected to________. A.pull in C.pull up B.pull through D.pull over

解析:选B。句意:他的伤很严重,但有望恢复。pull in“驶

向路边停下,进站”;pull through“恢复健康”;pull up“
停下”;pull over“停靠在路边”。 根据句意可知B项正确。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

1.in time

及时;终于,总有一天

(2012· 高考江苏卷· 单项填空)—Thank God you’re safe!
——谢天谢地,你安全了! —I stepped back,just in time to avoid the racing car. ——我向后退了一步,正好及时避过了赛车。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

in no time at no time at a time at one time 绝不

立刻;马上

每次;一次 曾经;一度

at the same time
from time to time take one’s time kill time

同时
有时;偶尔 别着急;慢慢来

消磨时间
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

①Luckily,I quickly adapted and everything was back in no time.所幸我很快就适应了,不久一切都走上了正轨。

in time ②If you work hard,you will succeed ________.
如果你努力工作,你最终会成功的。 ③At no time will smoking be permitted here. 这里绝不允许吸烟。 ④_______________ ,half the land on the earth’s surface was At one time covered by forest. 曾经,地球表面有一半的土地被森林所覆盖。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

2.in one’s turn

轮到某人;接着

(教材P26)Thus they have,in their turn,become the most important animals on the planet. 于是,他们接着成为了这个行星上最重要的动物 。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

in turn
by turns

依次;轮流;反之;反过来
轮流;交替地 轮流做某事 轮到某人做某事 结果??

take turns to do sth. It is one’s turn to do sth. It turns/turned out that...

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

①When it is in my turn,I am too excited to speak. 当轮到我时,我激动得都说不出话来了。 in turn serves practice. ②Theory is based on practice and ________ 理论的基础是实践,反过来理论又为实践服务。

③You can’t all do it together;you’ll have to take turns.
你们不能全体一齐上;你们得轮流做。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

3.cheer up

(使)高兴;(使)振奋;感到高兴;感到振奋

(教材P31)I cheered up immediately and floated weightlessly around in our spaceship cabin watching the earth become

smaller and the moon larger.
我立刻高兴起来,由于失重我在太空舱里飘来飘去,我望着( 身后的)地球越来越小,而(前方的)月亮越来越大。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

(1)cheer v. cheer sb.on (2)cheerful adj. (3)Cheers!

欢呼;喝彩 (比赛中)以喝彩声鼓励;为某人加油 快乐的,高兴的

(用于祝酒)干杯! cheer up ①I do hope she can ____________ and accept the challenge of life bravely! 我真心希望她能振作起来,勇敢地接受生活的挑战!

②They gathered round the swimming pool and cheered her
on.他们聚集在游泳池边为她加油。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

Ⅰ.完成句子

which broke out 1.The big fire,___________________ in a pub last night,
has caused many injuries and deaths.(break)昨晚突然发生在 一家酒店的那场大火导致许多人死亡和受伤。 should /shall we do anything that will harm 2.At no time ___________________ the interests of our state.(do)

无论什么时候我们都不应该做任何损害国家利益的事。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

There existed 3.___________________ a certain doubt among the workers as to the necessity of the work.(exist) 对于做这份工作的必要性,工人们存在一定的疑惑。 watching over 4.The sleepless nights she spent ___________________ her sick child damaged her health.(watch)她看护生病的孩子多少

夜没有睡觉,这使她的健康受到损害。 that cheered up 5.It was the support of the students ___________________
the losing team and they played harder and won.(cheer)正是

学生们的助威才使这个处于劣势的队伍精神振奋起来,他们
努力拼搏,最后赢得了胜利。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

Ⅱ.多项选择 1.(2013· 四级英语)Stressful environments lead to unhealthy behaviors such as poor eating habits,which _______ increase the risk of heart disease. A.in turn C.by chance B.in return D.by turns

解析:选A。句意:紧张的环境会导致诸如不良的饮食习惯等 不健康行为,而后者又会增加患心脏病的危险。in turn“转 而,依次,而又”;in return “作为报答”;by chance“偶 然”;by turns “轮流地,依次”。 根据句意可知A项正确。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

2.None other than people always store the disagreeable

things in heart, so it’s hard to _______ in deed.
A.build up C.check up B.cheer up D.pick up

解析:选B。句意:正是因为大家总想把不愉快的事藏在心
里,所以才会很难真正快乐起来。build up “逐步建立;增 进”,cheer up “(使)高兴起来”,check up “检查;核对”, pick up “捡起;获得;收拾”。根据句意可知B正确。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

3.A fire suddenly _______ at midnight at the National
Exhibition in London, and at least ten priceless paintings were completely destroyed.

A.burst out
C.broke up

B.broke out
D.blocked out

解析:选B。句意:伦敦国家博物馆午夜突发大火,至少十幅 价值连城的油画被完全烧毁。burst out “突然??起来”; break out “(战争等)突发,爆发”;break up “结束,(使) 破碎”;block out“遮住”。根据句意可知B项正确。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

4.Over the years she had tried her best to _______ the terrible memory, but it was not an easy task.

A.live on
C.bring back

B.block out
D.call up

解析:选B。句意:多年来她一直想要封闭那段可怕的回忆, 但这一点儿都不容易。live on “靠?? 过活,以??为主食, 继续存在”; block out “蔽光,封闭,画出草图”;bring back “带回来,使记起,使恢复”; call up “给?? 打电 话,使想起”。根据句意可知B项正确。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

5.“We are _______ the innocent people of Libya and ensuring that we protect them from attack,” the leader said. A.pulling over C.getting over B.watching over D.going over

解析:选B。句意:“我们正在注视着利比亚的无辜人民, 并确保我们保护他们免受攻击,”这位领导人说。pull over“路边停车”;watch over“看守,监视,照管”;get over“克服,恢复,越过”;go over“检查,复习”。根据

句意可知B项正确。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

1.(教材P31)“Oh dear,”I cried,“walking does need a bit of practice now that gravity has changed.” “天哪,”我大声说,“重力改变了,看来走路也的确需要 练一练了。”

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

now that“既然;由于”,引导原因状语从句。在语义上相 当于since,that在口语中可省略。 ①Now that you have finished your work,you’d better have a rest. 既然你的工作已经完成了,你最好休息一下吧。 Now that you’ve grown up ,you can make up your ②___________________________ mind by yourself. 既然你已经长大了,你可以自己做决定了。

③Now that most children nowadays are the only one of the
family,they tend to be more selfcentered.由于现在大部分孩 子是独生子女,他们有以自我为中心的倾向。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

2.(教材P31)But when I tried to step forward,I found I was carried twice as far as on the earth and fell over. 而当我试着向前迈步时候,我发觉我被送出去很远,步子的 跨度竟是在地球上的两倍,因而我摔倒了。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

twice as far as...是一种倍数的表示方法,意为 “是 ……的两倍 远 ”。 as far as... “远到 ……”。英语里常见的倍数表达法有 :

? ?A+be+倍数+adj./adv.比较级+than B ?A+be+倍数+the+名词?size/weight/length...? + of B ? ?A+倍数+what从句,表示“A是??的多少倍”。
A+ be+倍数+ as+ adj./adv.原级+ as B
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

①The new stadium being built for the next Asian Games will be three times as big as the present one.正在建造的下届亚运 会的新体育馆将是目前这个的三倍大。 twice more energy and time than she did ②Jessica devoted _______________________________ before,so I believe she will succeed this time. 杰西卡付出的是以前三倍的时间和精力,所以我相信她这次 能成功。 ③The world’s population has grown to more than six times what it was in 1800.

目前世界人口与1800年相比已经增长到当时的六倍多。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

完成句子 Now that /Since the patient is (has been) out of danger , 1.________________________________________________
the doctor is no longer in attendance.(danger)

既然病人已经脱离危险期, 医生就不用再照料他了。 Now that/Since everyone agrees to the plan,let’s start 2.________________________________
for Shanghai next weekend.(agree)

既然大家都同意这个计划,下周我们就动身去上海。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

twice the rate of 3.Irish tourism is growing at over ___________________
international tourism, the figures show.(rate)这些数据显示, 爱尔兰旅游增长率是国际旅游增长率的两倍多。 five times the size 4.That building being built there is ___________________ of this old one.(size) 现在正在被建的那栋房子是那栋旧房子的五倍大。 5.(2014· 武汉铁一中高三月考)When we went shopping last only half as much money as I did.(much)我 week, Mary spent _____________________ 们上周去购物的时候,玛丽花掉的钱只有我花掉的一半。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

1.impose v. 欺骗;利用;施加影响 impose on/upon把??加于;强与??为伴; 使硬缠着;给??带来麻烦; 利用,欺骗 He always imposes his opinion upon others. 他总是把自己的意见强加于人。

搭配

典例

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

2.compose vt. 构成;写作;排??的版 搭配

be composed of由??组成 Wuhan is composed of three towns, namely, Hankou, Hanyang,Wuchang. 武汉有三个镇分别是汉口、汉阳和武昌。

典例

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

[写作素材] 1.我们是否能登上火星完全取决于科学技术的发展。 2.火星上没有氧气,中午的温度可能在50度左右,而晚上则

在零下100度左右了。这样我们就不能在那里生活。
3.既然火星与地球完全不同,如果我们计划有朝一日去火星 的话,我们就要带上氧气、食物、衣服和住的地方。 提示:黑体部分用本单元词汇表达。 [连句成篇](将以上句子连成一篇50词左右的英语短文)
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

Whether we can land on Mars or not depends on the _____________________________________________________ development of science and technology.Man has known a _____________________________________________________

little about Mars.There is almost no oxygen on Mars.It might _____________________________________________________
be about 50 degrees above zero at noon and 100 degrees _____________________________________________________ below zero at night,which prevents us from living _____________________________________________________ there.Now that Mars is quite different from our earth,if we _____________________________________________________ are to go to Mars one day,we should have to take along our _____________________________________________________

own oxygen,food,clothing and shelter. _____________________________________________________

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

主旨大意题解题技法之二——归纳要点抓大意

有些文章可能无主题句,考生需要根据文章中所叙述的事实 或提供的线索来概括和总结文章的大意。 主题句隐含在全文中,没有明确的主题句,必须根据文章中

的事实细节,进行全面考虑,综合分析,然后找出共同的东
西,归纳成一般概念。这种结构通常是叙述一件事的发展过 程,或是陈述一系列同等重要的细节或事实。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

(2013· 高考广东卷)Some people think that success is only for those with talent or those who grow up in the right family, and others believe that success mostly comes down to luck.I’m not going to say luck,talent,and circumstances don’t come into play because they do.Some people are born into the right family while others are born with great intelligence,and that’s just the reality of how life is.

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

However,to succeed in life,one first needs to set a goal and then gradually make it more practical.And,in addition to that,in order to get really good at something,one needs to spend at least 10,000 hours studying and practising.To become great at certain things,it’ll require even more time,time that most people won’t put in. This is a big reason why many successful people advise you to do something you love.If you don’t enjoy what you do,it is going to feel like unbearable pain and will likely make you quit well before you ever become good at it.
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

When you see people exhibiting some great skills or having achieved great success,you know that they have put in a huge part of their life to get there at a huge cost.It’s sometimes easy to think they got lucky or they were born with some rare talent, but thinking that way does you no good,and there’s a huge chance that you’re wrong anyway. Whatever you do,if you want to become great at it,you need to work day in and day out,almost to the point of addiction, and over a long period of time.If you’re not willing to put in the time and work,don’t expect to receive any rewards.Consistent, hard work won’t guarantee you the level of success you may want,but it will guarantee that you will become really good at whatever it is you put all that work into.
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

31.Paragraph 1 mainly talks about________. A.the reasons for success B.the meaning of success C.the standards of success D.the importance of success 32.In Paragraph 2,the underlined word that refers to________. A.being good at something

B.setting a practical goal
C.putting in more time D.succeeding in life
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

33.Successful people suggest doing what one loves because________. A.work makes one feel pain B.one tends to enjoy his work C.one gives up his work easily

D.it takes a lot of time to succeed

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

34.What can we infer from Paragraph 4? A.Successful people like to show their great skills. B.People sometimes succeed without luck or talent. C.People need to achieve success at the cost of life. D.It helps to think that luck or talent leads to success. 35.What is the main theme of the passage? A.Having a goal is vital to success. B.Being good is different from being great. C.One cannot succeed without time and practice.

D.Luck,talent and family help to achieve success.
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

31题为段落主旨大意题,该段没有主题句,通读全段可以得 知作者列出了很多人认为成功的因素,如“Some people are born into the right family while others are born with great intelligence”等,可知,有人认为成功是因为天赋、出身或者 运气,但是作者并不完全赞同,认为这只是生活的现实而已, 此段主题为谈论成功的因素。故我们归纳出A项正确。 【文章大意】 本文为议论文。成功的关键因素不是天赋、

出身或运气,而是设定一个符合实际的目标,然后为此不断
地努力、付出。巨大的努力也许无法确保你想要的成功,但 是你为之付出的(领域)一定会成为你的优势所在。
栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

31.解析:选A。主旨大意题。第一段主要分析了成功的原 因,有人认为是天赋、出身或者运气,但是作者并不完全认 同,认为这只是生活的现实而已。故A项正确。B项意为“成 功的意义”;C项意为“成功的标准”;D项意为“成功的重

要性”,均与第一段不相关。
32.解析:选B。词义猜测题。根据上句...to set a goal and then gradually make it more practical.可知,that代指“设定 一个符合实际的目标”。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

33.解析:选D。推理判断题。根据第二段可知,成功需要 付出大部分人不愿付出的时间来学习和练习,这就是成功人 士建议一个人要从事他所喜欢的事情的原因,故D项“成功 需要很多时间”正确。A项和C项描述的情况只能在一个人

不喜欢的前提下发生,故排除。B项意为“人们往往喜欢自
己的工作”,文章中无从得知。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

34.解析:选B。推理判断题。根据第四段最后一句可知,认

为成功是依靠运气或者天赋的想法对你是没有好处的,很有可
能你错了,也就是说有时候人们的成功并不是靠这些因素, 故B项正确。A项与本段首句不一致,并未提到成功的人喜欢

展示自己的技巧;C项at the cost of life“付出生命的代价”是
对they have put in a huge part of their life“付出他们生命中 绝大部分的时间”的曲解;根据...thinking that way does you no good...排除D项。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

35.解析:选C。主旨大意题。概括全文可知,文章主要指出 成功的关键不是靠天赋、出身或运气,没有大量的时间和练 习,一个人是不会取得成功的。文章虽然提到,要取得成功首 先要设定一个符合实际的目标,但没说这是“至关重要的

(vital)”,这并非文章的主题;文章也并非主要比较being good
与being great的不同,故排除B项;D项与文章内容相反。

栏目 导引

第一部分

基础考点聚焦 必修3

本部分内容讲解结束
按ESC键退出全屏播放

栏目 导引