当前位置:首页 >> 初一英语 >>

形容词和副词的用法及专项训练题


形容词和副词的用法及专项训练题
英语王 英语网 - 少儿英语专家 作者:英语王教… 文章来源:本站原创 点击数: 14:35:08 5516 更新时间:2006-6-12

形容词和副词的用法
一、形容词
1、形容词可分为两大类:描绘形容词和限定形容词。描绘形容词是描写人或 物的颜色、尺寸、形状、性质、状态等的形容词。限定形容词用于限定被修饰 词的数量、距离、所有关系等。除了 these 和 those 外,形容词的单数与复数 形式相同。 描绘形容词 Beautiful, large, red, interesting, important colourful 基数词 物主代词 限 定 形 容 词 (one,two) (my,your) 序数词 指示代词 (first,second)

(this,that,these) 数量词 (few,many) 冠 词 (a, an, the)

2、形容词的位置 修饰语一般应置于被修饰语之前,但当几个形容词修饰同一名词时,其排列 顺序一般如下: 形容词型代词→ 数量词→ 描 绘 形 容 词 新 all bot h 性 the,a(n) this,that first on e goo d suc Your,some secon tw Fin larg e smal 质 尺寸 形状 旧 温 度 col d hot red blu Chines e Englis iron ston 颜 色 国 籍 材 料

h

, many

d

o

e

l

e

h

e

Example: that strong young Chinese swimmer 注意:形容词前有 as, so, no, too, how 等词时,不定冠词应置于形容词之 后。 She is too kind a girl to refuse. 在下列情况下,修饰语应置于被修饰的名词后: (1)名词之后的数量词+名词+old, long, wide 等。 a boy six years old, a street two kilometers long

(2)为了加强语气或音调美,将描绘形容词置于名词之后。 He had a face thin and worn, but eager and resolute. (3)something, anything,everyone, anybody…+形容词。 There′s nothing wrong with the electric cooker. (4)作定语用的分词或形容词短语 The judge has talked to all the people involved. 3、“数词+名词”构成的形容词 (1)数词+名词,如 a two-week tour, a ten-page report 等。 (2)数词+名词+形容词,如 a seven-year-old boy 等。 (3)名词(无冠词)+基数词=the+序数词+名词,如 Unite 6=the Sixth Unite (4)“数量词+复数名词”作主语,虽然是复数形式,但仍然用单数动词, 作为一个单位来表示。如果强调个别数,则须用复数动词。 Ten years is quite a long time to him. Two months have passed since I last heard from my parents. 二、副词 1、副词的构成如下: (1)本身就是副词,如 very, now, there, quite 等. (2)有形容词后缀如-ly, 如 happily, carefully 等。

(3)有些副词与形容词同行,如 early, high, long, fast, hard 等。 注意:有些-ly 结尾的词不是副词而是形容词,如 manly, friendly, queenly 等。 2、副词的位置 (1)修饰形容词和副词时,须放在被修饰词之前,如 The scenery around here is very beautiful. (2)always, never, often, sometimes, ususlly 等表示频率的副词在一般 动词前,be 动词后,有助动词时,在助动词和动词之间。 He usually gets up early, but he got up late today. I have never met him and I hope I will never meet him. (3)有两个以上不同种类的副词作修饰语时,其顺序为地点(小地点+大地 点)→状态→次数→时间(单位小的时间+单位大的时间)。 They arrived in Paris safely the other day. (4)seldom, rarely, never 等具有否定意义的频率副词置于句首时,助动词 或 be 动词须放在主语的前面(也叫倒装句),如 Never did I hear such a funny story=I never heard such a funny story. 3、几个特殊副词的用法 (1)enough 须置于所修饰的形容词和副词之后;too 须置于所修饰的形容词 和副词之前. She speaks English well enough to be an interpreter. It,s too hot a day to work. 但 enough 修饰名词时须置于名词之前. Have you got enough money for this microwave oven? (2)too…(for…)+不定式(to),作“太…而不能”解;enough+不定式, 意思是“足够可以”,这一结构可转换成 so…that 结构。 The boy was still too young to go to school. →He was so young that he could not go to school. The man is rich enough to buy a Roll-Royce.

→He is so rich that he can buy a Roll-Royce. (3)already 用于肯定句,作“已经”解;yet 用于否定句,作“还”解,用 于疑问句作“已经”解,still 作“仍然”解。 I have already seen film. Have you seen the film yet? I still prefer tea to coffee. (4)随着 only 和 also 在句中位置的改变,句意和语气也会改变。 Only Mr Li came to see me today. Mr Li came to see only me today. Mr Li came to see me only today.

三、形容词的比较等级 形容词比较等级的规则变化如下表: 构 成 法 1、单音节词末尾加-er 和-est 2、单音节词如以-e 结尾,只加-r 和-st 3、闭音节单音节词如末尾只有一个辅音字 母,须先双写这个辅音字母,再加-er 和 -est 4、少数以-y,-er,-ow,-ble 结构的双音节 happy 词,末尾加-er,和-est(以-y 结尾的词, clever 如-y 前是辅音字母,则 y 变为 i,再加-er narrow 和-est。以-e 结尾的词仍只加-r 和-st) 5、其它双音节和多音节词皆在前面加单词 more 和 most. 四、形容词比较等级部分不规则变化表 原 级 比 较 级 最 高 级 able 快乐的 聪明的 狭窄的 能 困难 happier cleverer narrower alber more difficult 原 级 伟大的 great 比较级 greater braver finer bigger hotter

brave 勇敢的 fine big hot 好的

大的 熟的

difficult 的

good well bad ill many much little few far

better

best worst most least
farthest furthest oldest eldest last latest

worse

more

less farther further older elder latter later

old

late

五、形容词、副词比较等级的基本用法 形容词与副词都有三个比较等级。 1)原级常用于“as+原级+as”结构 He likes her as much as he likes his sister. 否定的原级用 not as…as 或 not so …as,二者一般无甚区别。 He does not smoke so heavily as his brother. 2)比较级常用于“比较级+than” 结构. He is taller than me. 否定比较与否定原级一样,也用 not as(so)…as…结构,也可用 less…than 结构. This word is less frequent in British English than in American English. 3)两个人或物比较时,定冠词 the+比较级表示最高级。 He is the taller of the two. 4)最高级常用于“the+最高级+比较范围”结构,比较范围为短语或从句。

He is the best picture in the hall. 5)含有否定词的比较级,如 (1)no less than=as much(or many)as not less than=at least (2)no less… than =as…as not less+原级+than (3)no more…than=not…any more than not more…than=not so…as (4)no more than=only not more than=at most “不亚于” “至少” “和……一样” “至少不亚于” “和……一样不……” “不像……那样……” “只不过”,言其少 “不多于”,“至少”

6)表示“几倍于”用 twice(两倍),three times(三倍)+as…as, This book costs twice as much as the other one. 7)the+比较级……,the+比较级, 意思是“越……就越”,如: The harder you work , the more you will learn. 8)比较结构之前可用程度状语加以修饰,如 as…as 前可用 almost,nearly,just(about),quite 等词语修饰,如, John is almost as tall as his father. 9)在 more than 结构之前可用 far,(so)very much, (quite)a lot, a great deal, (just)a bit, still, far 等词语修饰,如: He speaks English a lot more rapidly than he does French. 10)比较级+and+比较级,作“越来……越”解,如: The days are getting longer and longer.

形容词 、副词专项练习题
( )1 Nowadays science fiction isn’t as ____________ as cartoons among teenagers. A.popular popular B.more popular C.less popular D.the most

(

) 2. We are glad to see that Shanghai is developing ________ these years than ever before. A. quickly quickly B.less quickly C.more quickly D.the most

(

)3. The cheese cake tasted so ______ that the kids asked for more. A.delicious B.well C.bad D.badly

(

)4.—Why didn’t you enjoy the talk? —It was ________talk that I had ever listened to. A.the most interesting C.more interesting B.the least interesting D.1ess interesting



)5. Guo Yue did quite _______ at the World Table Tennis Championship(锦 标赛) ,but Zhang Yining did even _____. A. better; well B. well; well

C. well; better

D. better; better



)6. — Whose picture is better, Jack’s or Tom’s? — Both of them are good. I think Jack draws A. as good as B. as well as Tom.

C. better than

D. worse than



)7. It gets very A.cool

here in summer. B.cold C.warm D.hot



)8. Be ________, and you will do well in the English exam. A.careful B.polite C.sure D.friendly



)9. Lin Tao is good at all the subjects at school, _________English.

A.really

B.mostly

C.especially

D.exactly



)10. —The coat is too expensive. —Look, here's another one. It's___ ______and nicer. A. dearer B. cheaper C. older D. longer



)11.The population of Tianjin is __________ than that of Shanghai. A larger B less C smaller D fewer



)12.It’s raining _________. We have to stay at home instead of going fishing . A badly B hardly C heavily D strongly



) 13. Kate is as _________as Maria. A. tall tallest B. taller C. tallest D. the



)14. She looks very________. I think she needs to have a rest. A. tired B. hard C.well D. hardly



) 15.--Tom is terribly ill.

--We’d better send him to hospital as _____as we can. A. slowly B。quickly C。quietly D.easily



)16. --Do you like the Moonlight Sonata? --Sure, it sounds really________

A. clear

B. clearly

C. beautiful

D. beautifully



)17. Supermarkets are necessary. People usually spend_____ time finding things they want, but they usually spend _____ money than they want.

A.less; less more

B.less; more

C.fewer; less

D.fewer;



)18. “Do you want to improve your score in math? Try staying away from your computer!” A recent report in Britain says, “The _____ students use computer at school and at home, the _____ they do in exams of reading and math.”

A.more; better

B.less; worse

C.more; more

D.less; better



) 19 . He speaks English ______ an American, so we all believe that he has stayed in America for many years.

A.as good as

B.worse than

C.as badly as

D.as well as

(

)20 . ---- The TV programme is boring. Shall we play chess instead? ---- All right. That is __________ than watching a boring programme. A.very good better B. much good C、very better D.much

(

)21. Even though she looks very young, she is twice

my

twenty-year-old sister. A. as old as as older as ( )22. The sooner you take your medicine, A. the more good better ( )23. Of the four T-shirts I like the blue one A. much best ( B. the best C. better . D. the better B. better you will feel. C. the more D. the B. older than C. so old as D.

)24. Xiao Yang has learned

to study in the U.S.

A. English enough D. much English (

B. enough English

C. more English

)25. He explained it to me, but A. enough B. the

I′m C. more

no

wiser. D. much racing bicycle for his

(

)26. Xiao Wang′s mother bought him a

birthday. A. five-speeds D. five-speeds′ B. five-speed C. five-speed′s

形容词 、副词专项练习题参考答案
(1)A (12)C (21)A (22)D (23)B (24)B (25)B (26)B (2)C (13)A (3)B (4)B (5)C (6)C (7)D (17)D (8)A (18)A (9)C (19)A (10)B (20)A (11)C

(14)A

(15)B

(16)C


赞助商链接
相关文章:
形容词与副词专项训练练习题
形容词与副词专项训练练习题_高三英语_英语_高中教育_教育专区。(附详解) ...13. D。此题考查 more…than…的用法,其意为“与其说……不如说……”。...
初中英语-形容词副词练习题-专题复习
初中英语-形容词副词练习题-专题复习 - 形容词和副词(用法和比最级) 第一 形容词与副词的区别与用法 形容词,译为中文为:...的如:happy 快乐的 beautiful...
初中英语 形容词副词练习题 专题复习
初中英语 形容词副词练习题 专题复习_英语_初中教育_教育专区。形容词和副词(用法和比最级) 第一 形容词与副词的区别与用法 形容词,译为中文为:...的如:happy...
初中英语形容词和副词讲解与专项练习题
初中英语形容词和副词讲解与专项练习题 形 容词 形容词是用来描述或修饰名词的...使用中,常在比较级前用 much, even ,far, a little, a lot 等词进行程度...
形容词副词专项练习及答案解析
形容词副词专项练习及答案解析。初中英语词汇练习之形容词副词专项练习及答案解析韦...32.【A】 本题考查姓氏表示“一家人”的用法。 表示“……一家人”用“the...
形容词与副词练习题[1]
13. D。此题考查 more…than…的用法,其意为“与其说……不如说……”。...for you 初中英语语法---形容词副词专题练习 形容词、 初中英语语法 形容词...
形容词与副词专题练习
形容词副词用法专题练... 4页 1下载券 形容词副词专题训练(1) 4页 1下载...形​容​词​​副​词​专​题​练​习[形容词副词练习]一...
形容词和副词练习题
形容词和副词练习题_英语学习_外语学习_教育专区。形容词与副词◆陷阱题分析◆ ...对于第二空,coffee 前通常使用的表颜色的形容词是 white 和 black,其中 white...
中考英语形容词副词的比较级&最高级专项讲解+习题+答案
(四) 副词比较级和最高级的一些特殊用法: 副词比较级和最高级还可用在一些...考纲基础知识练习(形容词和副词+及其比较级和最高级) B卷(一).单项选择题。...
初中英语_形容词副词练习题_专题复习
初中英语_形容词副词练习题_专题复习_英语_初中教育_教育专区。---贵州安顺 100...形容词和副词(用法和比最级) 第一 形容词与副词的区别与用法 形容词,译为...
更多相关标签: