当前位置:首页 >> 中考 >>

四川省自贡市2015年中考英语试题


四川省自贡市 2015 年中考英语试题
一、听力(略) 第二部分 基础知识运用(共两节,满分 30 分)
第一节:单项填空(共 15 个小题;每小题 1 分,满分 15 分) 从 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。

21.Many people gave away much money to poor after the earthquake in Nepal. A.the B.a C.an 22.-Bill,is that your sister’s pet dog? -No, is White. A.She B.Her C.Hers 23.Mum,you’ve got so housework to do.Let me help you. A.many B.much C.little 24.Some students in this school abroad as exchange students every year. A.sent B.send C.are sent 25.Some people won’t realize the importance of their health they have lost it. A.when B.until C.after 26.-Tom,don’t throw the rubbish on the floor.We should keep the classroom . -Oh,sorry.Miss Wang. A.clean B.quiet C.dirty 27.-Could you tell me it is from the nearest shop to your school? -About five minutes’ walk. A.how long B.how far C.how many 28.-What were you doing when I phoned you yesterday evening? -I was doing homework while my parents dinner,grandma. A.cooked B.cook C.were cooking 29.It is said that students like to talk with friends online. A.two-thirds B.two-three C.two-third 30.I really don’t know this question.It is too hard. A.which to answer B.how to answer C.what to answer 31.-Dear sister,does the TV show Dad comes back our father?

-Sure,Dad has been away for about ten years. A.let you down B.help you out C.remind you of 32.The movie Lost in Thailand is one that I’ve ever seen these years. A.funny B.the funniest C.funnier 33.-Do you think our basketball team will win the match? -Yes,we have better players.So I them to win. A.hope B.help C.expect 34.This is the book tells many English stories. A.what B.which C.who 35.-You’d better go to school a bit earlier.The traffic in the morning is terrible. . A.All right B.What for? C.Not at all
第二节:完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分) 阅读下面 A、B 两篇短文,掌握其大意,从题中所给的 A、B、C 三个选项中,选出可以填入相 应空白处的最佳答案。

A When you go to the United States and many west European countries like France and Germany you see that secondary-school students are wearing jeans,T-shirts, 36 schools in these countries don’t have uniforms.Of course,the schools have 37 about make-up and fashion clothes.There are, 38 ,a few private schools that have uniforms. It is 39 when you go to the United Kingdom and Australia.The girls and boys here are wearing uniforms.In the United Kingdom,some schools have the same uniforms for boys and girls 40 schools have separate(单独的)uniforms for boys and girls. 36.A.because B.so C.though 37.A.books B.rules C.advice 38.A.while B.like C.however 39.A.different B.same C.similar 40.A.Another B.Other C.Others B The Benefits(益处)of Doing More than You Are Paid for One rainy afternoon an old lady walked into a Philadelphia department store.Most of the clerks ignored(忽略)her, 41 only one young man asked if he

could help her.She replied that she was just 42 for the train to stop.He told her he wouldn’t try to 43 her anything she didn’t want.Instead he brought her 44 . When the rain stopped,the lady 45 the young man and asked for his card.A few months passed,the owner of the store received 46 inviting this young man to Scotland to get orders for providing goods for a large company!The letter was 47 the old lady for whom the clerk had provided a chair.She happened to be owner’s moth er of the large company, 48 . When the young clerk had his bags packed for Scotland,he had already been one of the 49 in that department store,all because he had shown a little 50 to a stranger when no one else would. 41.A.or B.and C.but 42.A.looking B.waiting C.asking 43.A.sell B.buy C.pass 44.A.an umbrella B.a book C.a chair 45.A.told B.thanked C.helped 46.A.a card B.a gift C.a letter 47.A.from B.for C.to 48.A.also B.too C.either 49.A.bosses B.clerks C.friends 50.A.honesty B.cleverness C.care 第三部分 阅读理解(满分 40 分)
阅读下面的短文,从每题所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)

A Are you between 12 and 16 years old? Are you looking for the perfect holiday? Would you like fun,new friends and a new adventure? We have the answer!And all you need is a bike!Join a Paradise Cycling Adventure Holiday! You will join a group of 12 teenagers and two leaders.You’ll see mountains,the sea,pretty country villages and lakes.You’ll cycle about 20 km on most days,but don’t worry-you don’t need to cycle up any mountains and you can go quite slowly if you need to.On the days when you don’t cycle,you ca n have a go at some different sports,like swimming and caving,and you’ll nove to

a different hotel every night. At the end of your holiday you’ll find you are fitter,more energetic and have more friends!It is really a perfect holiday. Places are limited so book your place now! Phone 005 6867 4758 or visit our website:www.Paradisecycling.cn. 51.What do you need if you want to join Paradise Cycling Adventure Holiday? A.A bike. B.A book . C.A leader. 52.How far will people cycle on most days? A.About 10 km. B.About 20 km. C.About 30 km. 53.What can’t people get at the end of the holiday? A.Health. B.Energy. C.Money. 54.How many people are in a group? A.Twelve. B.Fourteen. C.Two. 55.The passage is . A.An advertisement. B.A documentary. C.A story. B When I was a six-year-old girl,I spent the summer with my grandmother.She sent me down to the store with a list.Behind the counter(柜 台) was a lady,Miss White. “Excuse me,”I said,she looked up. “I need to get these.”I continued,holding up my list. “So?Get them?”Miss White pointed to a sign. “There is no one else here except you and me,and I am not your servant(仆人),so get yourself a basket over there.” I visited Miss White twice a week that summer.Going to the store was like going into a war.But by the end of the summer,I could finish the one-hour shopping trip in around 15 minutes.Before returning home,I stopped at the store to get some candies at the last time. “All right,”she said, “What did you learn this summer?” “That you are mean(吝啬的)!”I replied. Miss White just laughed. “I know what you think of me,”she said. “Well,I don’t care!My job is to teach every child I meet life lessons.You will be glad when you are older!”Glad I met Miss White?Ha!The idea was unreasonable. Many years later,one day my daughter came to me with homework

troubles. “It is too bad,”she said. “Could you finish my math problems for me?” “If I do it for you,how will you learn to do it yourself?”I said.Sudd enly,I was back at the store where I had lear ned the hard way to do shopping by myself. Life is full of all kinds of troubles.You may be given a hand once or twice,but luck may not find you every time.So try to work it out yourself. 56.What did Miss White probably do? A.A teacher. B.A shop assistant. C.A bank clerk. 57.Why did the little girl stop before returning home? A.Because she wanted to say goodbye to Miss White. B.Because she needed the help of Miss White. C.Because she wanted to buy something. 58.What do you think of Miss White according to the passage? A.She is intelligent. B.She is mean. C.She is lazy. 59.What does the underlined word“unreasonable”mean? A.不相信的. B.不合理的. C.不可想象的. 60.What did the little girl learn from Miss White’s life lessons? A.We have to learn how to ask for help. B.We have to learn how to get on with strangers. C.We have to try to work out troubles by ourselves. C Different countries have different ideas about manners-how you behave when you are eating.In England,table manners are important.Good table manners in England are as follows: ★How to sit:You should sit up straight in your chair.It is not a good idea to lean(倾斜)forwards or backwards.When you eat, you should not lean towards the plate,but bring the knife,fork or spoon towards you.At the same time,do not out your elbows on the table,nor reach over someone’s plate for something. ★Using your fingers:English people normally don’t pick food up with their fingers when they are eating main courses.If you are not sure,the safest is to use your knife or fork.There are,however,some foods that are uaually eaten with fingers.They include sanwiches,burgers,crisps and fruit.

★Your mouth:It is not polite to talk with your mouth full of food,or to eat with your mouth open.And if possible,do not make any noises.Never lick(舔)your plate after eating. ★How much to eat:It is polite to eat the food that you have been offered,so a clear plate is a good plate.It shows that you enjoyed the food.If you can’t finish everything and need to leave a little,that’s also okay.You could say something like“That was very nice,thank you,but I’m just too full to eat another bite.” 61.How should you sit when you are eating in England? A.You should lean backwards. B.You should lean forwards. C.You should sit up straight in your chair. 62.What food do Englishmen eat with their fingers? A.Beef. B.Pizza. C.Juice. 63.What is the good table manners in England? A.Reach over someone’s plate for something. B.Lick your plate after eating. C.Eat an orange with fingers. 64.What can we infer(推断)according to the passage? A.Eating with the mouth closed is a good manner. B.We mustn’t leave anything on the plate any time. C.Saying sorry means we are full. 65.What does the passage mainly talk about? A.The differences between England and China. B.Good table manners in England. C.The importance of table manners. D Do you know Ma Yun?He is Founder and Chairman of Alibaba(阿里巴 巴)Group.Ma was born in Hangzhou.At an early age,Mawa nted to learn English so he rode his bike each morning in order to go to a nearby hotel and talked with foreigners.He would guide them around the city for free in order to practice and improve his English. Ma is never afraid of failure in his youth.Although he failed the university entrance exam three times,Ma entered Hangzhou Normal Univrsity(师范大 学).He majored in English and graduated in1988.While at school,Ma was

elected student chairman.He later became a lecturer(讲师) in English and International Trade at the Hangzhou Dianzi University. In the early of 1995,he went to the United States,and wi th the help of his friend he got introduced to the Internet.In April 1995,Ma,his wife and a friend collected twenty thousand dollars and started an Internet company.He named their company“China Yellow Pages”.Within three years,his company had made 5,000,000 Chinese Yuan.In 1999,he decided to give up his job in the US,and went back to Hangzhou with his team in order to found Alibaba.Alibabais a China-based business-to-business marketplace site on the Internet,which serves more than 79 million members from more than 240 countries and areas.In September 2014 Alibaba bec ame one of the most valuable companies in the world.Ma Yun becomes one of the most successful businessmen in China. 66.Why did Ma Yun guide foreigners around the city for free? A.Because he was a volunteer. B.Because he was a translator. C.Because he wanted to practice his spoken English. 67.What is the name of Ma Yun’s first company? A.Hangzhou Dianzi. B.China Yellow Pages. C.Alibaba. 68.Which is the right order of the following events according to the passage? a.Ma Yun started an Internet company“China Yellow Pages”. b.Ma Yun founded Alibaba. c.Ma Yun went back to Hangzhou with his team in 1999. d.He became a teacher in English and International Trade. A.a-b-c-d. B.c-d-a-b. C.d-a-c-b. 69.Which sentences is right according to the passage? A.Alibaba serves more than 79 million members in China. B.Alibaba is one of the most valuable companies in the world. C.Alibaba had made¥5m,000,000 in three years. 70.What is the best title of the article? A.The Story of Ma Yun. B.The story of China Yellow Pages. C.The Story of Alibaba.

第Ⅱ卷

(非选择题

共 50 分)

注意事项:必须使用 0.5 毫米黑色墨迹签字笔在答题卡上题目所指示区域内作答,答在试题卷

上无效。 第四部分 综合知识运用(共两节,满分 20 分) 第一节:短文填空( 共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
从方框中选择单词,带入短文空格内,使短文意思正确、通顺,再将其适当形式填入答题卡的横线上。每词限 用一次。

started worried

eye dangerous

safe still

invited small

window after

Mr.Johnson had never taken planes before,but he had read a lot about air accidents.So one day when a friend 71 him to take his own small plane,Mr.Johnson was very 72 .Finally,his friend persuaded(说服)him that it was very 73 ,so Mr.Johnson got into the plane. His friend 74 the engine and began to taxi(滑行)onto the runway of the airport.Mr.Johnson had ever heard the most 75 part of a flight were taking off and the landing,so he was very afraid and closed his 76 . 77 a minute or two he opened his eyes again,looked out of the 78 of the plane,and said to his friend, “Look at those people down there.They look as 79 as ants,don’t they?” “Those are ants,”answered his friend, “we’re 80 on the ground.” 第二节:阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
请根据各小题后的要求完成每小题。

What does an elephant never do?An elephant never eats meat.An elephant always eats ① and it eats a lot.It eats for about sixteen ho urs a day,usually at night.When it’s very hot,around midday,it gets together with other elephants and sleeps for a few hours.It usually sleeps on its feet.After sunset,it starts to walk to look for water.An elephant sometimes walks for fifty miles to find water and goes without water for three days. An elephant shows feelings.② It is happy to see a friend.It takes care of a sick elephant.When an elephant dies,all the other elephants are sad. They bury(埋葬)the elephant in the ground with their tusks(獠牙).They usually don’t leave that place for three days.When elephants travel,they always stop when they come to the place where a friend is under the ground.Elephants have great memories! 81.请根据首字母提示补全①处的单词。p 82.请结合上下文选出能填入②处的句子。 A.It eats and it sleeps. B.It laughs and it cries.

C.It travels and it stops. 83.How many hours does an elephant eat for a day? (three words) 84.How does an elephant sleep? (three words) 85.How do the elephants bury a dead elephant? (two words) 第五部分 写(共两节,满分 30 分)
第一节:汉译英(共 5 小题;每小题 2 分,每空 1 分,满分 10 分)
根据汉语意思完成英语句子,每空一词。

86.2015 年, “duang”这个词在因特网上很流行, 但是我们在现代汉语字 典中找不到它。 The word “duang” is very on the Internet in 2015,but we can’t find it in a modern Chinese . 87.雾霾对我们的健康有害,人人都应参与到拯救环境的行列中。 Thick haze is bad for our health.Everyone should in saving the environment. 88.刘翔虽然告别了他心爱的跨栏,但我们依然以他为骄傲。 Liu Xiang said goodbye to his loved hurdle,but we are him. 89.不要花费太多时间在游戏上,我认为你是在浪费生命。 Don’t spend too much time on game.I think you the life. 90.令我们惊讶的是,在中国达人秀里,刘伟用脚弹钢琴弹得如此之好。 To Liu Wei played the piano by foot so well in China’s Got Talent. 第二节:书面表达(共 1 题;满分 20 分) 假如你是校报编辑,学校决定在校报上宣传一批优秀学生。请你用英 文向全校同学介绍优秀学生之一王磊,内容如下: 1、 王磊,男,九年级一班学生; 2、 王磊的外貌、兴趣爱好和特长; 3、 王磊的英语成绩优异,介绍他学习英语的 2-3 种方法; 4、 王磊乐于助人,在学习上帮助同方。 要求:1、表达清楚,语法正确,上下文连贯; 2、必须包括所有相关信息,并作适当发挥; 3、词数:80 词左右; 4、不得使用真实姓名和校名等。

________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________

参考答案
21、A 26、A 31、C 22、C 27、B 32、B 23、B 28、C 33、C 24、C 29、A 34、B 25、B 30、B 35、A 46-50 CABAC 61-65 CBCAB

36-40 ABCAB 51-55 ABCBA 66-70 CBCBA

41-45 CBACB 56-60 BCABC

71、invited 72、worried 73、safe 76、eyes 81.plants 82.B 83.About six hours 84.On its feet 85.with tusks 86.popular dictionary 87.play roles 88.proud of 89.are wa sting 90.our surprise 77、After

74、started

75、dangerous 80、still

78、windows 79、small


相关文章:
2015年自贡市中考英语题_图文
绝密★启用前 [考试时间:2015 年 6 月 11 日下午 15∶00—17∶00] 四川省自贡市初 2015 届毕业生学业考试 英语试题卷 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(...
自贡市2015年中考语文试题及答案
D.说明锅盔从陕西旅行到四川后,来了个百花齐放,给文章增添了阅读趣味。 12....自贡市中考语文试题及答... 9页 5下载券 2015年自贡市中考英语试... 暂无...
四川省自贡市2015年中考数学试题及答案
四川省自贡市2015年中考数学试题及答案_初三数学_数学_初中教育_教育专区。四川省自贡市 2015 年中考数学试题及答案一、选择题(每小题 4 分,共 40 分) 1、-...
2015年四川省自贡市中考英语(word可编辑)
2015年四川省自贡市中考英语(word可编辑)_初三英语_英语_初中教育_教育专区。这是2015年四川省自贡市初中毕业生升学考试暨毕业会考英语试题,纯word,已校验。...
四川省自贡市2015年中考-数学试卷(Word版.含答题卡和参...
四川省自贡市2015年中考-数学试卷(Word版.含答题卡和参考答案)[1]_中考_初中教育_教育专区。绝密★启用前 [考试时间:2015 年 6 月 12 日上午 9∶00-11∶...
四川省自贡市2015年中考数学试题(word解析版)
四川省自贡市2015年中考数学试题(word解析版)_中考_初中教育_教育专区。四川省...学而思初中数学课程规划 2014年学而思杯英语详解 学而思初一春季语文第二... 相关...
2015年自贡市中考物理试卷及答案
2015年自贡市中考物理试卷及答案_中考_初中教育_教育专区。中考物理 四川省自贡市初 2015 届毕业生学业考试 物理试题卷一、选择题(共 18 小题,每小题 2 分,...
自贡市2015-2016上九年级英语期末试题_图文
自贡市2015-2016上九年级英语期末试题_英语_小学教育_教育专区。绝密★启用前 2015—2016 学年九年级上学期期末考试 英 语试卷 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ...
四川省自贡市2015年中考英语真题试题(扫描版,含答案)_...
四川省自贡市2015年中考英语真题试题(扫描版,含答案)_中考_初中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档四川省自贡市2015年中考英语真题试题(扫描版,含...
2012自贡市中考英语试题及答案
2012 年四川省自贡市初中毕业生学业考试 英语试卷 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第...-- A subway will be built in our hometown before 2015. -! Will it ...
更多相关标签: