当前位置:首页 >> 英语 >>

北京市房山区2015年初三英语一模试卷及答案解析


北京市房山区 2015 年初中毕业会考(一模) 英语试卷
听力理解( 共 30 分)
一、 听对话,从下面各题所给的 A、B、C 三幅图片中选择与对话内容相符的图片。 每段对话你将 听两遍。 ( 共 5 分,每小题 1 分)

二、 听对话或独白,根据对话或独白的内容,从下面各题所给的 A、B、C 三个选项中选择最佳选项。 每段对话或独白你将听两遍。 ( 共 15 分,每小题 1.5 分) 请听一段对话,完成第 6 至第 7 小题。 6、Where is the man going? A.the Great Wall B.Beijing Zoo. 7.How will the man go there? A.By bike B.By car 请听一段对话,完成第 8 至第 9 小题。 C.The Summer Palace C.By bus

8.What‘s wrong with the man? A.He has headache. B. He has a fever C. He has stomachache 9.What does the doctor tell the man to do? A.To do some exercise B.To take some medicine C.To have some vegetables 请听一段对话,完成第 10 至第 11 小题。 10.What will the boy give his mother on her birthday? A.A cake B.A card C.A clock 11.Who is going to cook for Mum? A.Jack B.Mary C.Dad 请听一段对话,完成第 12 至第 13 小题。 12、What does NOT the woman mention in the talk? A.Interests in China B.History of China C.The air of China

请听一段对话,完成第 14 至第 15 小题。

知识运用(共 25 分) 四.单项选择(共 10 分,每小题 1 分)
21.I love our teachers. are always readyto help us. A. They B.You C.We nd 22.Beijing took its third CBA title March 22 ,2015. A. at B.in C.on 23. -is your favorite pen, the red one or the green one? D.He D.by

-- I like the red one. A. What B. Which C. Where D. Who 24. Hurry up, you will miss the beginning of the film. A. or B. so C. but D. and 25. -- Who is in your basketball team? -- LiMing. A. tall B. taller C. tallest D. the tallest 26. -- Can you play table tennis? -- Yes, I . A. will B. must C. may D. can 27. – I my homework at eight last night. What about you? -- I was reading books. A. am doing B. will do C. have done D.was doing 28. Marbury, the new MVP, in Beijing since 2010. A. lives B. has lived C. lived D. is living 29.More green parks in my hometown in the future. A.build B. are built C.will be built D.will build 30.—Do you know ? He is wanted by the teacher. -- Sorry, I have no idea. A. where Tom was B. where was Tom C. where Tom is D. where is Tom

五.完形填空(共 15 分,每小题 1.5 分)
In 1989, a strong earthquake almost flattened America, and over 300,000 people were injured(受伤的) in less than four minutes. Though the earthquakes had not ended completely, a father 31 to the school where his son was supposed to be, only to find that the building was as flat as a pancake. After a moment he came to himself and remembered the 32 he had made to his son: ―No matter what happens , I‘ll always be there for you!‖ And tears began to fill his eyes. As he looked at the ruins(废墟),it looked 33 , but he kept remembering his promise to his son. He rushed there and started digging in the ruins. As he was digging, other helpless 34 arrived, saying: ― It‘s too late! They‘re all dead! Come on, face the fact. There‘s nothing you can do!‖ To each parent he just replied, ― Are you going to help me now?‖ No one helped. And then he 35 to dig for his son , stone by stone. 36 he went on along because he needed to know for himself: ― Is my boy 37 or is he dead?‖ He dug for 8 hours … 12 hours… 24 hours… 36 hours… Then, in the 38 th hour, he pulled back a large stone and heard his son‘s 38 . He shouted out his son‘s name, ―ARMAND!‖ He heard back, ― Dad! It‘s me, Dad! I told the other kids not to worry. I told them that if you were alive, you would save me and when you saved me ,they‘d be saved. You promised, ?No matter what happens , I‘ll always be there for you!‘ You did it, Dad!‖ ― What‘s going on there?‖ The father asked anxiously. ― There are 14 of us left out of 33, Dad. We‘re very frightened, hungry, thirsty and thankful you‘re here . When the building fell down, it 39 a triangle(三角形),and it saved us.‖ ―Come out, boy!‖ ―No, Dad! Let the other kids come out first, because I know you‘ll 40 happens, I know you‘ll always be there for me!‖ 31. A. walked B. came C. rushed D. drove me! No matters what

32. A. conversation 33. A. hopeless 34. A. teachers 35. A. stopped 36. A. Seriously 37. A. angry 38. A. voice 39. A. saved 40. A. get

B. promise B. homeless B. friends B. continued B. Nervously B. alone B. speech B. made B. join

C. dialogue C. careless C. parents C. decided C. Dangerously C. happy C. laugh C. rose C. see

D. encouragement D. endless D. students D. started D. Courageously D. alive D. suggestion D. drew D. leave

阅读理解
六.阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的 A,B,C,D 四个选项中,选择最佳选项。 (共 30 分,每小题 2 分) A

Wildwood School Library Guide
This will offer you some information about our school library. You can use this guide to help yourself use our library. Service hours :

3:00 pm—5:30 pm on school days 8:30 am—11:00 am on weekends On school days, you may borrow or return books during opening hours only when your classroom teacher allows you to. At the weekend, our library is open to both you and your parents. Borrowing: Each student can borrow one or two books at a time: More books can be borrowed only for class reading activities and school research. Returing: Books borrowed from the library can be kept for 15 school days. The books must be returned on time, or the kid can‘t borrow other books. Damaged(受损的) or Lost Books: When a book is returned in a damaged condition, the kid will have to pay three dollars for the damage. Full price must be paid if a book is lost. We encourage students to carry their library books in plastic bags to protect them from rainy weather. Please call us at 3362—1323 for more information. 41. On weekends, the library opens from . A. 8:30 am—11:00 am B. 3:30 am—5:00 am C. 8:00 am—1130 am D. 3:30 pm—5:00 pm 42. You can keep the library books for . A. a week B. two weeks C. 10 school day D. 15 school days

43. The students are advised to carry their library books in plastic bags in weather. A. windy B. rainy C. sunny D. cloudy B Bob and Jackie joined a company together just after finishing high school. After several years, the boss made Jackie sales manager but Bob a salesman. One day, Bob could not take it anymore. He handed in his resignation letter(辞职信) to the boss and complained that the boss didn‘t value hard—working workers. The boss knew that Bob didn‘t work hard for the company all these years, but in order to help Bob to realize the difference between him and Jackie, the boss asked Bob to do the following. ―Go and find out if there is anyone selling watermelons in the market.‖ Bob went, returned and only said, ―Yes.‖ The boss asked, ―How much per kilogram?‖ Bob went back to the market to ask and returned to answer, ―$12 per kilogram.‖ The boss told Bob to ask Jackie the same question. Jackie went, returned and said, ― Boss, only one person selling watermelons. $12 per kilogram, $100 for 10 kilograms. He has 340 melons in all. On the table are 58 melons, and every melon weighs about 15 kilograms, bought from the South two days ago . They are fresh and red.‖ Bob realized the difference between himself and Jackie. He decided not to leave but to learn from Jackie. My dear friends, you know, a more successful person is more careful, thinks more and understands in depth.. For the same matter, he sees several years ahead, while you see only tomorrow. The difference between a year and a day is 365 times, so how could you win? 44. Bob wrote a letter to his boss because he . A. didn‘t think Jackie work hard B. thought he was better than Jackie C. didn‘t think his boss valued him D. thought he worked hard for the company 45. The boss asked Bob to go to the market in order to make him . A. know the watermelon seller well B. realize the difference between him and Jackie C. learn to sell watermelons later D. learn the way to be a successful person 46. Every melon weighs about . A. 10 kilograms B. 12 kilograms C. 15 kilograms D. 58 kilograms 47. At last, Bob decided to . A. leave the company B. go back to school C. look for a new job D. learn from Jackie C Usually, when your teacher asks a question, there is only one correct answer. But there is one question that has millions of correct answers. The question is ―What‘s your name?‖ Everyone gives a different answer, but everyone is correct. Have you ever wondered about people‘s names? Where do they come from? What do they mean? People‘s first names, or given names, are chosen by their parents. Sometimes the name of a grandparent or other member of the family is used. Some parents choose the name of a well-known person. A boy could be named Gorge Washington Smith; a girl could be named Helen Keller Jones. Some people give their children names that mean good things. Clara means ―bright‖; Beatrice means ―one who gives happiness‖; Donald means ―world ruler‖ ; Leonard means ―as brave as a lion‖. The earliest last names, or surnames, were taken from place names. A family with the name Brook or Brooks probably lived near a brook.; someone who was called Longstreet probably on a long, paved road. The Greenwood family lived in or near a leafy forest.

Other early surnames came from people‘s occupations(职业). The most common occupational name is Smith, which means a person who makes things with iron(铁) or other metals. The ancestors(祖先) of the Baker family probably baked bread for their neighbors. The Carpenter‘s great-great-great-grandfather probably built houses or furniture. Sometimes people were known for the color or their hair or skin, or their size, or their special abilities. When there were two who were named John in the same village, the John with the gray hair probably became John Gray. Or the John who was very tall could call himself John Tallman. John Fish was probably an excellent swimmer and John Lightfoot was probably a fast runner or a good dancer. Some family names were made by adding something to the father‘s name. English – speaking people add -s or – son. The Johnsons are descendants (后裔) of John. Irish and Scottish people add Mac or Mc or O. Perhaps all of the MacDonnells and the O‘Donnells are descendants of the same Donnell. 48. According to the passage , a girl is named Helen Keller Jones because . A. her family lives near Helen Keller B. she loves Helen Keller C. her parents admire Helen Keller D. she looks like Helen Keller 49. An English couple whose ancestors lived near a leafy forest, their family name is probably . A. Smith B. Carpenter C. Longstreet D. Greenwood 50. The surnames in the passage do NOT cover . A. places where people lived B. people‘s education C. talents that people owned D. people‘s occupations 51. According to the passage , Jackie Speaker is probably . A. a person who runs fast B. a person who listens more C. a person who has black hair D. a person who is talkative D. Have you wondered why you have two eyes and why they are set close together on the front of your face?The reasons are simple and important. Your eyes are like two small cameras. A camera catches an image(影像) of an object and records it on film. Similarly, when you look at something, each eye takes in what it sees and sends this image to the back of the eyeball. Because your eyes are set close together, they see the world from about the same height but from a little different angles(角度). While your right eye sees an object a little to the right, your left eye sees the same object a bit to the left. Working as a team, the eyes send the images to your brain, then your brain put them together and you see a single image in the center. Seeing in stereo means seeing with two eyes working tighter, which is called stereoscopic sight. This allows you to see the world in 3-D. Seeing depth(深度) helps you to judge how far it is between you and the objects you see, and then adjust(调整) to the changing angle so that you can see something clearly when you move closer or farther away. If images are coming from only one eye, however, height and width(宽度)—can be perceiced. So if you see with one eye, you will get a 2—D image, as in a photograph. Now consider why your two eyes are on the front of your face. Think of other animals just like you. They are all hunting(猎杀) animals, like lions and tigers. This provides a field of sight about 180 degree wide, which is called binocular sight. On the other hand, animals that are hunted have eyes on the sides of the head, which provides nearly 360—degree field of sight. However, they don‘t have stereoscopic sight. It is difficult for them to judge how far a danger is. With both stereoscopic and binocular sight, humans and hunting animals share the ability to see from side to side and to judge how far it is from other objects. If you think it would be great to have another kind

of sight, perhaps with hundreds of tiny eyes like many insects(昆虫) do, think again! Each tiny insect eye sees only a tiny part. Besides, what if you needed glasses? Be glad for the eyesight that you have. 52. In Paragraph 2, the writer wants to . A. tell us how our two eyes works B. show the importance of eyes C. compare our eyes with cameras D. suggest using two eyes properply 53. The underlined word ―perceiced”in Paragraph 3 means . A. set B. taken C. seen D. made 54. In the last paragraph, the writer thinks that ―seeing in stereo‖ . A. is similar to the way a camera works B. is an ability humans are lucky to have C. would be better for a wilder field of sight D. helps people to have better sight than animals 55. What is probably the best title for this passage? A. Seeing in stereo B. Protecting your eyes C. Treasuring your eyes D. Seeing with eyes

七.阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。 每个选项只能用一次。(共 10 分,每小题 2 分)
It is a very common thing for a person to have a good friend. My good friend is Diana. She is a rich and proud girl. 56 . So nobody wants to be her friend. One day after school, I was waiting for Diana when Jane came up to me. She gave me a biscuit. I accepted it. 57 , and had very good time. From then on, I began to spend more time with Jane than with Diana. I felt a little uneasy. After a few days, I went to see Diana for a good talk when Jane came and sat with me. She offered me a sandwich. 58 . She walked away. I was angry with Diana for being so rude and thoughtless. ―Never mind,‖ Jane said, “I‘m used to it .‖ After school, I tried to catch up with Diana. 59 , but she would not listen to me. She said, ―Go and join your ?dear‘ Jane. I know you make new friends and forget the old ones.‖ For the next few weeks, we did not talk to each other. Then , one day, Diana came to Jane and me, saying, ―I‘m really sorry about what I did. I‘m a spoiled(宠坏) girl, but I also need good friends just like you. Would you please forgive me?‖ Jane and I looked at each other and smiled. A. We talked and joked B. She often thinks that she is too good for anyone C. While walking home, I tried to correct her attitude D. She also offered one to Diana , but Diana refused it E. From then on, Diana , Jane and I have been best friends 60 .

八.阅读短文,根据短文内容回答问题。(共 10 分,每小题 2 分)
Doctors say anger can be very dangerous. We have to learn how to deal with it. They warn that anger can lead to heart disease, stomach problems, headaches, emotional problems and possibly cancer. Anger is a normal emotion that we all feel from time to time. Some people express anger openly in a peaceful and reasonable way. Some people are so angry that they shout or cry to show their anger. But other people keep their anger inside. They can not or will not express it. This is called repressing(压抑性的) anger. In the past many doctors thought that repressing anger was more dangerous to a person‘s health than expressing it.

They said that when a person is angry, the brain produces the same hormones(荷尔蒙). Their hearts beat faster, blood pressure goes up. In general the person feels excited and to act. Some doctors say that both repressing and expressing anger can be dangerous. They believe if you express anger with wrong emotion, you may develop heart disease, and they believe if you keep the anger inside, you may face a greater danger of high blood pressure. Doctors say we have to learn how to deal with anger. They say the first step is to agree that you are angry and to recognize the real cause of the anger, then decide if the cause is serious enough to get angry about. If it is, they say, ―Do not express your anger while angry. Wait until your anger has cooled down and you are able to express yourself peacefully and reasonably.‖ Doctors say that the best way to deal with anger is to find humor in the situation that has made you angry. They said that laughter is much healthier than anger. 61. Do doctors say anger is very dangerous? 62. Why do some people shout and cry? 63. What may happen to you if you express anger with strong emotion? 64. What is the best way to deal with anger? 65. What is the passage mainly about?

九.文段表达(15 分)
根据中文和英文提示,写一土封意思连贯、符合逻辑、不少于 50 词的回信。信的开头和结尾已 给出,其词数不计入所要完成的回信内。所给英文提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。 66. 假如你叫王宏,最近和美国笔友 Tom 通过邮件谈论各自的同学。他想了解你最钦佩哪个同学。 请你根据他的问题回复邮件。 提示词语:admire, study, help, like ? ? ? Who do you admire most in your class? What is he / she like? Why do you admire him/her?

To Tom From WangHong Subject The classmate I admire most Hi, Tom, I’m glad to hear from you. This is … Do you want to know him/her? Yours, WangHong

参考答案
听力:略 单项选择:21.A 22.C 23.B 24.A 25.D 26.D 27.D 28.B 29.C 30.C 完形填空 (人物关系之父母,记叙文,10 个空) 31. 考查上下文语境。 由第一段 “Though the earthquakes had not ended completely…only to find that the building was as flat as a pancake.” 可知地震并未结束, 学校被夷为平地情况紧急, 父亲救子心切, rushed 符合语境,故选 C。 32. 考查固定搭配。make a promise to sb 向某人作出许诺,其他选项无此搭配,故选 B。 33. 考查词义辨析。hopeless 没有希望的;homeless 无家可归的;careless 粗心大意的;endless 没有 尽头的,结合前一分句“…he looked at the ruins(废墟)….”可知 hopeless 没有希望的符合题意, 故选 A。 34. 考查上下文语境。由第三段第二句“To each parent he just replied”可知其他父母也来到学校,故 选 C。 35. 考查上下文语境。由第二段最后一句“He…started digging in the ruins.”并结合第三段可知,父 亲没有听其他家长的劝阻继续挖掘,故选 B。 36. 考查情感推断。 seriously 认真地; nervously 紧张地; dangerously 危险地; courageously 有胆量地, 父亲准备勇敢地独自面对现实,故选 D。 37. 考查上下文语境。由“…or is he dead”可知此空词意应与 dead 相对,alive 活着的,故选 D。 38.考查上下文语境。由“He shouted out his son‘s name…heard back”可知父亲听见了儿子的嗓音,

故选 A。 39. 考查上下文语境。建筑物倒塌形成三角形安全空间,故选 B。 40. 考查词义辨析。get 得到;join 加入;see 看见;leave 离开。结合句意,儿子相信父亲会来接他, 故选 A。 阅读理解 A 篇 (校园生活,应用文, 120) 41. 细节题。由 Service hours 段可知周末图书馆的开放时间为 8:30a.m.—11:00a.m. 故选 A。 42. 细节题。由 Returning 段“Books borrowed from the library can be kept for 15 school days“可知图 书可借阅 15 天,故选 D。 43. 细节题。由倒数第二段“We encourage students to carry their library books in plastic bags to protect them from rainy weather.”可知,故选 B。

B 篇 (人际交往,记叙文,240) 44. 推断题。 由第一段最后一句 “He handed in his resignation letter (辞职信) to the boss and complained that the boss did not value hard-working workers.”,故选 C。 45. 细节题。 由第二段第一句 “…in order to help Bob to realize the difference between him and Jackie….” 可知,故选 B。 46. 细节题。由第三段倒数第二句“…and every melon weighs about 15kilograms….”, 故选 C。 47. 细节题。由第四段“He decided not to leave but to learn from Jackie.”可知,故选 D。 C 篇 (科普知识与现代技术,说明文,360) 48. 推断题。由第一段第三句“Some parents choose the name of a well-known person.“可知父母起名 字可能会因为仰慕某个名人,故选 C。 49. 细节题。由第二段最后一句“The Greenwood family lived in or near a leafy forest.“可知,故选 D。

50. 细节题。由第三段第四段第五段内容归纳可知,作者没有提到 surname 与人的教育背景有关,而 与居住地点、自身特点和职业有关,故选 B。 51. 推断题。由第五段第一句“Sometimes people were known for the color of their hair or skin, or their size, or their special abilities.‖并结合该段内容可知,surname 体现了人的自身特点,故选 D。 D 篇(科普知识与现代技术,说明文,420) 52. 主旨题。由第一段第一句“Your eyes are like two small cameras.”可知作者以照相机对比我们双 眼的运作机制,故选 A。 53. 猜词题。由第三段最后一句“So if you see with one eye, you will get a 2-D image….“可知 2-D 图 像是用眼睛看到的,故选 C。 54. 细节题。由最后一段最后一句“Be glad for the eyesight that you have.”可知,故选 B。 55. 主旨题。由第一段并结合文章内容可知,文章主要介绍了人类的立体视觉,故选 A。 五选五 56-60 BADCE 61、Because it can lead to heart disease, stomach problems, headaches, emotional problems and possibly cancer. 62、They are repressing anger 63、Express anger openly in a peaceful and reasonable way 64、The best way to deal with anger is to find humor in the situation that has made you angry. 65、Anger


赞助商链接
相关文章:
2015年房山区初三一模英语试卷
2015年房山区初三一模英语试卷_英语_初中教育_教育专区。房山区 2015 年初中毕业...A 4. C 5. C 二、听对话或独白,选择答案。 6. B 7. C 8. A 9. ...
北京市房山区2015年中考英语一模试题
北京市房山区2015年中考英语一模试题_英语_初中教育_教育专区。【精品】收集整理资料 北京市房山区 2015 年初中毕业会考(一模)英语试卷听力理解( 共 30 分) 一、...
2017年房山区初三一模英语试题及答案(图片版有答案)
2017年房山区初三一模英语试题及答案(图片版有答案) - 2017 年房山区初三年级中考适应性训练一 英语参考答案 听力理解 一、听对话,选图。 1.B 2.A 二、...
2015北京市房山区初三一模英语试题及答案
2015北京市房山区初三一模英语试题及答案_政史地_初中教育_教育专区。房山区 2015 年初中毕业会考练习 英语 听力理解(共 30 分) 一、听对话,从下面各题所给的...
2015北京市房山区初三一模英语试题及答案
2015北京市房山区初三一模英语试题及答案_政史地_初中教育_教育专区。房山区 2015 年初中毕业会考试卷 英语 听力理解(共 30 分) 一、听对话,从下面各题所给的...
房山区2016届初三一模英语试题及答案(word版)
房山区2016届初三一模英语试题及答案(word版)_数学_初中教育_教育专区。最专业...2015年北京房山初三一模... 12页 5下载券 2015年北京市朝阳区初三... 16...
2015房山区初三一模英语试题及答案
2015房山初三一模英语试题及答案_英语_初中教育_教育专区。房山区 2015 年初中毕业会考练习 英语 听力理解(共 30 分) 一、听对话,从下面各题所给的 A、B、...
北京市房山区2015年中考一模英语试题及答案_图文
北京市房山区2015年中考一模英语试题及答案_英语_初中教育_教育专区。北京市房山区 2015 年初中毕业会考(一模) 英语试卷 听力理解( 共 30 分) 一、 听对话,从...
北京市房山区2015年初三一模英语试题
北京市房山区2015年初三一模英语试题_初三英语_英语_初中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档 北京市房山区2015年初三一模英语试题_初三英语_英语_...
北京市房山区2015年初三数学一模试题及答案
北京市房山区2015年初三数学一模试题及答案_数学_初中教育_教育专区。三人行教育...?b ? ?2 抛物线的解析式为 y=-x2-2x+3 ………2 分 顶点 C 的坐标...
更多相关标签: