当前位置:首页 >> 英语 >>

2014届高考英语(大纲版)第一轮三关复习测试:Unit 6 Good manners 句型冲关


Unit_6

Good_manners

1. In China, you sometimes get a hot, damp cloth to clean your face and hands, which, however,is not the custom in western countries. 在中国有时你拿到一块热的湿布, 可以用它来擦脸和手, 但在西方国家习惯上不是这样 的。 这里的 which 引导的从句为非限制性定语从句,指代逗号前面提到的这种情况。在英 语中,非限制性定语从句不能用 that 引导,关系代词作宾语时也不能省略。 ①NBA came to a standstill, which made many people disappointed.

NBA 停摆了,这个消息令很多人失望。 ②He has passed the college entrance examination, which makes his parents quite happy. 他通过了高考,这让父母很高兴。 [提醒] (1)as 引导非限制性定语从句,有“正如,正像”之意,前后语义一致。 (2)as 引导的非限制性定语从句可以位于句首、句中或句尾;但 which 引导的非限制性 定语从句只能位于句尾。 ③As_is_mentioned_above,it won't be long before you regret what you have done. 正如上面所提到的一样,不久你就会后悔所做的事情。

(2012· 江苏高考)After the flooding, people were suffering in that area, ________ urgently needed clean water, medicine and shelter to survive. A.which C.where B.who D.what

解析:考查定语从句。分析句子成分可知,“ urgently needed clean water, medicine and shelter to survive”是定语从句,修饰先行词 people,从句中缺少主语,故用关系代词 who。 答案:B 2.I had a good time during the holiday, and now it_is_time_for_me_to_study hard. 假期里我玩得很愉快,现在我该努力学习了。 (1)It is time for sb. to do sth. 到了某人做某事的时候了 ①It's time for us to lay our differences by and work together for a shared purpose. 到了我们消除分歧,为共同目标而通力合作的时候了。 (2)It is time for sth. 到了??的时候了 ②Hurry up!It's time for dinner.

快点!该到吃饭的时间了。 (3)It is (high/about) time (that) sb. did/should do ... 到了某人干某事的时间了 ③It's high time that we took/should_take_action to stop pollution. 该到我们采取行动阻止污染的时候了。 (4)This/It is the+序数词+time+(that) sb. have/has done sth. 某人第几次做某事 ④This is the first time (that)_I've_been_to London. 这是我首次去伦敦。

(2012· 辽宁高考)Jack is a great talker. of just talking. A.will do C.do

It's high time that he ________ something instead

B.has done D.did

解析:考查动词时态。在句型 “It's high time that ...”中, 从句中的谓语动词用一般过去 时或 should do,所以选 D 项。 答案:D

1.(2013· 唐山一模)—Do you know our town at all? —No.This is ________ I ________ here. A.the first time;have come B.for the first time;come C.for the first time;have come D.the first time;came 解析:句意:“你熟悉我们这个镇吗?”“不熟悉。这是我第一次来这里。”This is the first time that ...中 that 从句谓语动词用现在完成时。 答案:A 2.(2013· 绵阳质检)The young man didn't go home all night,________ made his parents worried. A.when C.that B.which D.as

解析:句意:这个年轻人整夜都没有回家,这使他的父母很担心。which 在此引导非限 制性定语从句,指代前面整个主句。as 引导非限制性定语从句时,表示“正如”,不符合 语境。 答案:B

Ⅰ.单项填空 1.(2013· 豫东六校联考)Everyone's attention was drawn to the eightyearold girl who was ________ perfectly at the piano. A.acting C.doing B.behaving D.performing

解析: 句意:每个人的注意力都被吸引到了弹钢琴相当好的那个八岁小女孩身上。 perform “表演”; act “扮演, 担当”; behave “举止,表现”; do“做”。根据句意 选 D。 答案:D 2.(2013· 嘉兴二模)Look at the man at the reception desk who seems very angry. I guess he means ________ trouble. A.making C.to make B.made D.to have made

解析:考查非谓语动词。句意:瞧那位站在接待处的男子,他好像很生气,我看他想闹 事。mean to do sth.“打算/企图做某事”; mean doing sth.“意味着做某事”。 答案:C 3.(2013· 北京东城二模)The little child was curious about drawing.He ______ the young man and his hands. A.glared at C.took away B.stared at D.laughed at

解析:句意:这小孩对画画很好奇,他盯着这个年轻人和他的手看。stare at “盯着”, 符合句意。 答案:B 4.(2012· 沈阳模拟)Don't you think it is high time that we ________ hard to achieve out goals? A.would work C.shall work B.work D.worked

解析:句意:你难道不认为该是我们努力学习实现我们目标的时候了吗?it's high time 后接的从句中谓语动词要用虚拟语气,即用 should do 的形式或一般过去时。 答案:D 5.________is often the case, she got up early that morning. A.Which B.When

C.What

D.As

解析:as 引导非限制性定语从句,代替后面的整个句子。as 引导的非限制性定语从句 可以放在句首、句中和句末。which 引导的定语从句不能置于句首。 答案:D 6.I've worked with children before,so I know what ________ in my new job. A.expected C.to be expecting B.to expect D.expects

解析:A、D 两项均为谓语动词,需 what 引导完整的宾语从句,但缺少主语,故排除。 作宾语的应为 what+不定式结构,而不是不定式的进行式结构,故选 B。 答案:B 7.Having heard the unfair conditions, the angry man ________ from the chair, ________ his voice. A.raised; raising C.raised; rising B.rose; raising D.rose; rising

解析:第一个空应填不及物动词,故用 rose“起身、起立”;第二个空应用及物动词, 故用现在分词短语 raising his voice 作状语。 答案:B 8.After the new technique was________, the factory produced twice as many washing machines in 2012 as the year before. A.introduced into C.brought out B.taken in D.given away

解析: 句意:引进新技术后, 2012 年工厂的洗衣机产量是前一年的两倍。 introduce techniques into ...“把技术引进??”,此处为被动语态。 答案:A 9. Such good use has been ________ his spare time ________ his English has improved a lot. A.found in; that C.made of; as B.found in; as D.made of; that

解析:考查 make good use of 和 such ...that 的用法。句意:他把业余时间利用得如此好 以至于他的英语提高了很多。 答案:D 10.________, let's exchange our ideas on how to spend the holiday. A.Starting with C.To start with B.Start with D.To start

解析:句意:首先,让我们就如何度假交换一下意见。to start with“首先,第一”,在

句中作插入语。 答案:C 11.The girls well remember the use they have made of every minute ________ knowledge about etiquette(礼仪). A.learning C.learned B.to learn D.to be learned

解析:考查 make use of 在定语从句中的用法。句意:女孩们清楚地记着她们充分利用 每一分钟来学习礼仪知识。把先行词还原到从句后应为: ... they have made use of every minute to learn knowledge about etiquette. 答案:B 12.Victor apologized for________to inform me of the change in the plan. A.his being not able C.his not being able B.him not to able D.him to be not able

解析:apologize for sth.“因为某事道歉”,for 为介词,后面接动名词,首先排除 B 和 D;非谓语动词(动名词、动词不定式、现在分词、过去分词)的否定形式是直接在非谓语动 词前加 not,故选 C。 答案:C 13. I will never forget the years ________ I lived in the country with the farmers, ________ has a great effect on my life. A.that; that C.which; when B.which; which D.when; which

解析:考查定语从句。句意:我永远也不会忘记和农民们生活在农村的那些年,它给我 的生活带来了巨大的影响。 第一个空 when 引导定语从句修饰 years; 第二个空 which 引导非 限制性定语从句,修饰前面整个句子。 答案:D 14.Mother often ________ me to be careful not to ________ any important information in class. A.reminds; leave out C.reminding; leave out B.reminded; leave off D.reminds; leave off

解析: 句意: 妈妈经常提醒我要细心, 不要遗漏课堂上任何重要的信息。 根据句意, remind 应该使用一般现在时态第三人称单数形式;leave out“遗漏;忽略”;leave off“戒掉;戒 除”。 答案:A 15.At least 70% of the decline in sea ice around the Arctic is ________ activities of human

beings have affected climate change, according to a new study. A.that C.why B.because D.what

解析:句意:根据一项最新研究,北极区海冰的大面积下降中,至少有 70%都是由人 类活动引起的气候变化造成的。is 后的部分是表语从句,表示原因应用 because 引导。 答案:B Ⅱ.阅读理解 A (2013· 河北衡水调研)A pioneering headteacher is calling for all high schools to follow his lead and start classes at 11 am, allowing teenagers two hours extra in bed. Dr. Paul Kelley, head of Monkseaton Community High School in North Tyneside, said it would mean the end of sleeping in lessons before lunch, after experiments showed teenagers could have different body clocks from adults and younger children. Russell Foster,an Oxford professor of neuroscience (神经系统科学),tested the memory of 200 Monkseaton pupils at 9 am and 2 pm using pairs of words, and discovered a 9% improvement in the afternoon. Students correctly identified 51% of word pairs in the later session, compared with 42% in the morning. Tayler McCullough,15, one of the test subjects, said the majority of students would welcome the extra hours in bed. “I'm extremely hard to get up in the morning.One or two people like to get to school early, but most of us would be up for going in later,I'm sure it would make a big difference to our learning ability.” Kelley is adamant that a change of school timetable will have a meaningful effect on exam performance. He wants his school's governors to approve his plan and put the new timetable in place before the opening of Monkseaton's new school building, the most technologically advanced in the country, in September. Kelley hopes his latest idea will be just as successful.“We have to be practical. But this proves that, by starting later, children's learning improves, as does their health.” Foster said,“This is preliminary(初步的) data, but what's exciting is that it matches more detailed studies carried out in Canada and the US.Teenagers get up late not because they are lazy but because they are biologically programmed to do so.”
语篇解读:经过研究发现学生在下午的记忆效果更好,因而一位高中校长呼吁高中学校更改作息时间表, 认为这样更加符合青少年的生物钟。

1.How many professors are mentioned in the passage? A.One. C.Three. B.Two. D.Four.

解析:细节理解题。文章中只提到一个教授,此人是牛津大学的 Russell Foster。 答案:A

2.According to Russell Foster's research,________. A.the students tested had very good memories B.the students tested did better jobs in the afternoon C.42% of the students tested could do very good jobs D.51% of the students tested could master 9% of words 解析: 细节理解题。 根据第三段第一句中的内容可知他的研究表明被测试的学生在下午 的表现更好。 答案:B 3.What does the underlined word “adamant” in the fourth paragraph mean? A.Angry. C.Adaptable. B.Absorbed. D.Determined.

解析:词义猜测题。根据第二段中 Kelley 所持的观点以及第三段中的测验结果以及被 测验对象所说的话可推测 Kelley“坚定不移”地认为学校时间表的变化能对考试表现产生 有意义的影响。前三项分别表示“生气的”“全神贯注的”“能适应的”,均不符合语境。 答案:D 4.Foster's opinion on teenagers' getting up late is that ________. A.teenagers are practical B.teenagers are lazybones C.it's based on their body development D.it's good for their learning and health 解析: 细节理解题。 根据最后一段最后一句中的内容可知他认为青少年晚起是由他们身 体的发展所决定的。 答案:C B (2012· 洛阳高三第二次统考)I'm walking along a river bed in California. The future stretched out ahead, in the valley, hills and mountains. The past is there too, but today I prefer to walk forward: to live “in the now”, and truly see all the good things in the world. Light clouds float high in the bright blue sky, and the sunlight shines off the house in the distance.People ride bicycles on the bike path that follows the river.They talk and laugh together. What a beautiful and peaceful scene it makes! My heart is suddenly full of joy as I remember it is New Year's Day. A day to start afresh and to feel gratitude for the gift of life God has given me. I pass by a man holding his son, one or two years old, whose face is a study in pure joy and wonder, as he looks out over the green hills and towering mountains. Tears gather in my eyes with the sweetness of this simple thought. A man sits gazing into the distance. In this lonely scene, I'm reminded of other days in the past when sadness

and hopelessness were my only companions. I say a silent prayer for him, and thanks to God. Then I walk on. A young couple crouch (蹲) next to a bicycle that has dropped its chain. As they look up, I smile and say “Happy New Year”. They smile and wish me the same. It is a simple thing, but for a moment we have become one with the world and a sudden joy takes my breath away. An old woman leans on a fence post. She doesn't seem either happy or sad, just gazes into the past, or maybe the future. A feeling of timeless peace flows through me and all fear of what the future may bring disappears. I thank her with my thoughts, and move on. I walk by a stand of young trees. A loud burst of cheerful chirping (唧唧叫) from the little woods, and I can't help but laugh out loud. As I reach home, I say another thanks to God for the gift “now”. It has taken a long time to find it, and although I can't keep it with me all of the time, I know how to open the door again. I know whatever the New Year will bring, there will be joy and enough love of “now” to help me through the hard times we all must face. Happy New Year!
语篇解读:本文是一篇记叙文。新年将至,作者走在回家的路上,看着沿途的人和风景,一直都以感恩之 心面对一切,因此他是最快乐的。

5.How does the writer feel after he sees the old woman? A.Fearful. C.Thankful. B.Hopeless. D.Regretful.

解析: 细节理解题。 根据第三段的最后一句话“I thank her with my thoughts, and move on.” 可知,作者当时是充满感激的。 答案:C 6.How many scenes does the writer describe about people? A.Three. C.Five. B.Four. D.Six.

解析: 细节理解题。全文共描写了五个有人物的场景:第一 段有一个 (People ride bicycles ...);第二段有两个(I pass by a man holding his son .../A man sits gazing ...);第三段有 两个(A young couple crouch .../An old woman leans ...)。 答案:C 7.What does the underlined word “we” in Paragraph 3 refer to? A.The young couple and the writer. B.All the people in the world. C.The people whom the writer has met. D.The young couple and the old woman. 解析:词义猜测题。联系第三段前三句的内容可知,这里的 “we”指那对年轻夫妇和作 者。

答案:A 8.What can we learn from the text? A.Happiness is in getting together with your parents. B.Watching people can make you relax. C.Walking makes people energetic. D.Smile brightens people up. 解析:推理判断题。根据第三段的第二、三、四句内容可知微笑可以使人开心。故选 D 项。 答案:D Ⅲ.书面表达 (2013· 陕西五校二模 ) 当今食品安全问题已经成为人们关注的一个话题,请你以 Food Safety(食品安全)为题并参考所给要点,写一篇英语短文。 要点:1.简要描述食品安全问题; 2. 分析造成该问题的主要原因: 1) 利益驱使 3.提出相应的建议。 注意:词数:100 左右,文章开头已给出,不计入总词数。 参考词汇:激素 hormones 杀虫剂 pesticide Currently, _ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ 参考范文: Currently, many problems concerning the safety of food have caused much attention. As for me, I believe at least three factors account for this issue. First, I observe that profits drive many food producers to commit illegal things. They aim to gain more money at the expense of consumers' health. Second, the overuse of agricultural pesticide has some bad effect on food quality. The excessive pesticide bears enormous health risk for people. Furthermore, some food producers inject hormones into domestic animals so as to make them grow more quickly and thus they can turn in more profit. As a result, people's health has been seriously disturbed. All in all, food safety is such a great concern, and we all should establish laws and implement them effectively to avoid producing poisonous foods. many problems concerning the safety of food have caused much attention._______________________________________________________________________ 2)滥用杀虫剂 3)给动物注射激素;


赞助商链接
相关文章:
更多相关标签: