当前位置:首页 >> 英语 >>

2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(三)


2012 届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(三)
(1) Students in many countries are learning English. Some of these students are small children. Others are teen-agers. Many are adults. Some lear n at school, others by themselves. A few learn English by learning the language over the radio, on TV, or in film. One must work hard to learn another language. Why do all these people want to learn English? It is difficult to answer this question. Many b oys and girls learn English at school because it is one of their subjects required for study. They study their own language and maths and English: Some people learn it because it is useful for their work. Many people learn English for their work. Many people learn English for their higher studies, because at co llege or university some of their books are in English. Other people learn English because they want to read newspapers or magazines in English. 1. People learn English _______. A. at school B. over the radio C. on TV D. not all in the same way 2. Different kinds of people want to learn English _______. A. together with other subjects B. for different reasons C. for their work D. for higher studies at colleges 3. From this passage we know that _______. A. we can learn English easily B. English is very difficult to learn C. English is learned by most people in the world D. English is a useful language but one must work hard to learn 4. Which of the following is right? A. We don’t need to learn any foreign languages. B. We can do well in all our work without English. C. English is the most important subject in schools. D. We should learn English because we need t o face the world. 【答案与解析】这篇文章探究了学习英语热潮的现象和发生这种现象的原因。 1. D。 由第 1 段我们可以知道学习英语的形式可以 over the radio, on TV, or in film 等不同的方式。 2. B。根据第 2 段人们学习英语的原因有 required for study, useful for their work, for high studies 等几种。由此可推知人们学习英语的原因是不同的。 3. D。由于 人们学习英语的各种原因可以发现英语是非常有用的。但从 small children 到 adults(成年人)都用各种形式去学,说明英语必须靠人的努力才能学好。 4. D。由于文章中说很多国家都学习英语,那么如果不学习英语就不能融入现代社会。所以学 习英语的目的是 we need to face the world(我们需要面对这个世界)。
[来源:学科网 ZXXK] [来源:学|科|网 Z|X|X|K][来源:学科网 ZXXK]

(2) Japanese students work very bard but many are unhappy. They feel heavy pressures(压力) from their parents. Most students are always told by their parents to study harder and better so that they can have a wonderful life in the future. Though this may be a good idea for those very bright students, it can have terrible results for many students wh o are not gifted(有天赋的) enough. Many of them have tried very hard at school but have failed in the exams and have their parents lose hope. Such students felt that they are hated by everyone else they meet and they don’t want to go to school any

longer. They become dropouts. It is surprising that thou gh most Japanese parents are worried about their chi ldren, they do not help them in any way. Many parents feel that they are not able to help their children and that it is the teachers’ work to help their children. To make matters worse, a lot of parents serif their children to those schools opening in the evenings and on weekends — they only help the students to pass the exams and never teach them any real sense of the world. Many Japanese schools usually have rules about everything from the students’ hair to their clothes and things in their school bags. Child psychologists(心理学家) now think that such strict rules are harmful to the feelings of the students. Almost 40% of the students said that no one had taught them how to get on with others, how to tell right from wrong and how to show love and care for others, even for their parents. 1. “Dropouts” are those who _______. A. make troubles in and out of schools B. go about or stay home instead of being at school C. try hard but always fails in the exams D. lose hope and give up some of their subjects 2. According to the passage, it’s necessary to teach students _______. A. how to study well B. how to get on with others C. to show love and care for others D. All above 3. Which of the following can be the best title of the passage? A. The Trouble in Japanese Schools B. The Problems of Japanese Students C. Education in J apan D. The Pressures on the Students in Japan 【答案与解析】这是一篇关于日本学生所受到的沉重的压力的文章。家长的过高期望,日本 学校严格的制度都使得一些学生丧 失了上学的兴趣,甚至不懂得如何和他人相处。 1. B。词义锖测题。根据 Such students felt that they are hated by everyone else they meet and they don’t want to go to school any longer(这样的学生觉得他们被所有认识的人 讨厌,他们不想再去 学校)可推知答案为 B。 2. D。细节题。由第 2 段的最后一句我们知道:They only help the students to pass the exam,所 以 … teach students how to st udy well 是必要的,而第 3 段最后一句也说 no one taught them how to get on with others,即 A、B、C 皆是正确的,故选 D。 3. D。主旨题。这是文章主旨题。由全文看来,每一段都脱离不了“学生所受到的压力”这个中 心,所以“日本学生的压力”是最适合的标题。 (3) If you w ish to become a better reader, here are four important things to remember about reading rate: ● Knowing why you are reading or what you are reading to find out will often help you to know whether to read rapidly or slowly. ● Some things should be read slowly throughout. Examples are directions for making or doing something, arithmetic problems, science and history books, which are full of important information.

You must read such things slowly to remember each important step and understand each important ideas. ● Some things should be read rapidly throughout. Examples are simple stories meant for enjoyment, news letters from friends, pieces of news from local, or home-town, papers, telling what is happening to friends and neighbors. ● In some of your reading, you must change your speed from fast to slow and slow to fast, as you go along. You will need to read certain pages rapidly and then slow down and do more careful reading when you come to important ideas which must be remembered. 1. The underlined word "rate" in the first sentence means _______. A. fast B. slow C. speed D. skill 2. Which should be read slowly according to the passage? A. Stories for enjoyment B. Arithmetic problems C. Letters from friends D. News from ho metown newspapers 3. How fast should we read? A. The faster, the better. B. The more slowly, the better. C. Neither too fast nor too slow. D. It depends on what we are reading. 4. According to the passage which of the following is NOT true? A. Read slowly when you are reading something important to you. B. Read fast when you are reading someth ing unimportant to you. C. Read the materials that you are interested in slowly. D. Read the materials that you are interested in fast. 【答案与解析】本文说明读书时要注意效率,有的东西要仔细阅读,而有的只要快速浏览一 下。 1. C。推断题。文中各点讲的都是读书的速度问题,所以 reading rate 意为“读书的速度”,即 是 rate 是“速度”的意思,因此答案为 C。[来源:学.科.网 ] 2. B。 细节题。 根据 Examples are directions for making or doing something, arithmetic problems… 可知此题答案为 B。 3. D。判断题。通过阅读全文可知:有的东西需要仔细读,而有的快速浏览一下就行,是慢读 还是快读取决于所读的内容,所以此题答案为 D。 4. D。推断题。通过阅读全文和平时的常识可知对于你感兴趣的材料一定会读得仔细,所以 D 的说法是错误的,因此此题答案为 D。
[来源:学.科.网]

(4) One hot night last August, I tried everything I could think of — a warm bottle, songs etc. to make him fall into sleep, but he just couldn’t do it. Since I believed that a long night was waiting for me ahead, I had no choice but to bring a TV into his room to kill off the hours until dawn. I was surprised that the moment I turned on the TV the baby became quiet right away and fixed his little eyes brightly on the screen. Not willing to waste an opportunity for sleep, I then tiptoed out of the room, leaving him to watch the boring TV programs. I heard no more of the baby’s crying that night and the next morning when I went into his room, I found him still watching TV by himself. I found there was a metaphor(暗喻) in my baby’s behavior(行为) for the new generation. When I gave my boy some books to go over, he only spit upon them; when I read to him, he did not feel comfortable. And so it is in the schools with my students. I find that our students don’t read and they look down upon reading and make light of those

of us who teach it. All they want to do is watch TV. After this experience with the baby, however, I have drawn a conclusion: “Let them watch it!” If television is that much more attractive to children than boo ks, why should we fight against it? Let them watch what they want! 1. Why did the father bring a TV set into hi s son’s room? A. To enjoy some interesting programs together with his son. B. To help himself pass the long hours ahead of him. C. To help his son fall asleep sooner. D. To keep his son from making noises. 2. The baby seemed to be ______ at the sight of the TV set. A. excited B. surprised C. bored D. pleased 3. This experience with his baby helped the fat her ______. A. to know his baby better B. to know better how to educate his students C. to change his opinions towards TV D. to know better about the new generation 【答案与解析】本文记述了通过孩子看电视一事,作者反思了对孩子们的教育问题。 1. B。细节题。根据文章第 1 段第 2 句 to bring a TV into his room to kill off the hours 可推知此 题答案为 B。 2. A。推断题。根据文章第 1 段倒数第 2 句 fixed his little eyes brightly on the screen 及第 2 段第 1 句 I found him still watching TV by himself 可推知此题答案为 A。 3. D。 推断题。 根据文章第 2 段第 2 句 I found there was a metapho r(暗喻) in my baby’s behavior(行 为) for the new generation 可推知此题答案为 D。
[来源:Z|xx|k.Com]


赞助商链接
相关文章:
2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(一)
2012 届高考英语二 轮专题总复习阅读理解强化练习(一) (1) Napoleon agreed to plans for a tunnel(隧道) under the English Channel in 1802. The British be...
2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(一)
2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(一)_高考_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档 2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(一...
2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(二)_免...
2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(二) 内容丰富,紧扣北京市高考大纲,是很难得的阅读资料,答案伴有详解,更适用于考生自学拔高。内容丰富,紧扣北京市高考...
2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(五)
2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(五)_英语_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档 2012届高考英语二轮专题总复习阅读理解强化练习(五...
2012届高考英语二轮专题复习完形阅读强化综合训练(六十五)
2​0​1​2​届​高​考​英​语​二​轮​专​题​...//www.eku.cc 2012 届高考英语二轮专题复习完形阅读强化综合训练(六十五)完形...
2014届高三英语二轮专题复习( 11-13年真题+高考模拟题...
2014届高三英语二轮专题复习( 11-13年真题+高考模拟题组 13年一模二模)阅读理解强化提升习题狂练_高三英语_英语_高中教育_教育专区。【走向高考】 2014 届高三英语...
2012届高考英语二轮专题复习经典导学案(三十一)
2012 届高考英语二轮专题复习经典导学案资料(三十一)每日一句 Unluckily, the delegate...基础词汇强化练习 1.Almost all the animals have their special ways to ...
2012届高考英语二轮专题复习经典导学案(三十八)
2012 届高考英语二轮专题复习经典导学案资料(三十八)每日一句 The sailor has ...基础词汇强化练习 1.It’s wrong for the visitors to be c___ to the anim...
2012届高考英语二轮专题复习经典导学案(三十九)
2012 届高考英语二轮专题复习经典导学案资料(三十九)每日一句 After scrubbing the...基础词汇强化练习 1. In the old days, many children suffered from h___ ...
2014届高考高三英语二轮专题复习:阅读理解(19)及答案
2014 届高考高三英语二轮专题复习:阅读理解 A Sometimes, something that is considered...从第二段的第三句话“Some think that as the mountain lion populat ion...
更多相关标签: