当前位置:首页 >> 高三英语 >>

高中英语反意疑问句练习题


反意疑问句语法专题(学生版)

1.当陈述部分的主语是 I,而句子又用来征询对方的意见时,附加疑问句中的主语用 you。如: I find English very interesting, don’t you? I don’t like that film, do you?

2.当陈述部分的主语是 everybody, everyone, someone, nobody, no one, somebody 等合成代词时, 附加疑问句中的主语通常用 they。但亦可用 he,尤其是 nobody, no one 等作主语,具有否定概念时。如: Somebody phoned while I was out, didn’t they? Everyone enjoyed the party, didn’t they? Nobody wants to go there, does he?

3.当陈述部分的主语是不定代词 everything, nothing, anything, something 时,附加 疑问句中的主语 一般用 it,不用 they。如: Everything seems all right now, doesn’t it? Nothing is kept in good order, is it? Something must be done to stop pollution, isn’t it?

4.当陈述部分的主语是指示代词 this, that 或 these, those 时,附加疑问句中的主语分别用 it 和 they。如: This is important, isn’t it? That isn’t correct, is it? These are your friends Tom and Jack, aren’t they?

5.如果陈述部分是以代词 one 作主语,附加疑问句中的主语在正式场合用 one,非正式场合用 you,在美国 英语中,在非正式场合还可以用 he。如:

One can’t be too careful, can one?或 can you? One should do his duty, shouldn’t he?

6.如果陈述部分用 I’m…结构,附加疑问部分一般用 aren’t I。如: I am strong and healthy aren’t I。

7.当陈述句为 there be 结构时,附加疑问句中的主语也用 there。如: There’s no help for it, is there? There’s something wrong, isn’t there?

8.陈述部分带有 seldom, hardly, never, rarely, few, little,nowhere, nothing 等否定词或半否定词时,附 加疑问部分的动词用肯定形式。如: Bob rarely got drunk, did he? Few people know him, do they? She seldom goes to the cinema, does she?

如果陈述部分的否定词带有否定前缀, 那么, 该陈述部分作肯定处理, 附加疑问部分一般仍用否定形式。 如: He was unsuccessful, wasn’t he? Tom dislikes the book, doesn’t he?

9.当陈述部分为主从复合句时,附加疑问部分一般应与主句的主语和谓语动词保持对应关系。如: She says that I did it, doesn’t she? I told them not everybody could do it ,didn’t I?

但当陈述部分的主语是 I,谓语是 think, believe, suppose, expect 这类动词时,附加疑问部分则往往与从 句中的主语和谓语动词保持对应关系,但要注意否定的转移。 I suppose that he’s serious isn’t he? I don’t think she cares, does she? 10.当陈述部分是并列句,附加疑问句则需和就近的分句的主语和谓语一致。如: Xiao Lin has been writing letters all afternoon but he should finish them now, shouldn’t he? 11.在由“祈使句+附加疑问”构成的附加疑问句中,附加疑问部分一般用 will you, won’t you, would you,有时也可用 can you, can’t you, why don’t you, could you 等。如: Don’t open the door, will you? Give me some cigarettes, can you? Take a rest, why don’t you?

但是,以 let’s 开头的祈使句,附加疑问部分用 shall we;以 let us 开头的祈使句,如果含义是 allow us, 不包括听话人在内,疑问部分用 will you。如: Let’s have a basketball match this afternoon, shall we? Let us go out for a rest, will you?

12.当陈述部分带有情态动词 must 表示“必须”时,疑问部分用 mustn’t。如: You must work hard next term, mustn’t you? I must answer the letter, mustn’t I?

但若表推测这层含义时,不能用 must,而要根据陈述部分的不定式结构(即 must 之后的动词)以及含义 采用相应的动词形式。如: You must have made a mistake, haven’t you?

They must have seen the film last week, didn’t they? He must be in the library, isn’t he?

13.当陈述部分含有情态动词 used to 时,疑问部分可用 usedn’t 或 didn’t。如: The old man used to smoke, didn’t he?或 usedn’t he? Tom used to live here, usedn’t he?或 didn’t he?

14 ?当陈述部分带有情态动词 ought to 时,疑问部分用 oughtn’t 或 shouldn’t。如: He ought to know the answer, oughtn’t he? We ought to read this book, oughtn’t we?或 shouldn’t we?

15.当陈述部分含有 had better 时,疑问部分用 had。 如:? You’d better finish your homework now, hadn’t you?

16.感叹句后的附加疑问句的谓语动词需用 be 的现在时,且常用否定形式。如: What a clever boy, isn’t he? What a lovely day, isn’t it?

17.陈述句子中的主语为动词不定式短语、动名词短语或其他短语时,疑问部分的主语通常用 it。如: Learning how to repair motors takes a long time, doesn’t it? Between six and seven will suit you, won’t it? Where to hold the meeting has not been decided, has it?

18.在口语和非正式文体中,为了加强语气,只是表示某种惊奇、怀疑、反感、讽刺等感情而并不是为了

寻求回答,这时前后两部分的肯定、否定是一致的。如: Oh, he is a writer, is he? You’ll not go, won’t you?

19.陈述句中的谓语动词是 wish,表示愿望时用 may,且用肯定形式。如: I wish to have a chance to learn English, may I?

20.当陈述部分带有表示“所有”含义的动词 have(has)时,疑问部分既可用 have 形式,也可用 do 形 式。如: You have a new bike, haven’t you(或 don’t you)? She doesn’t have any money in her pocket, does she?

must 的三种反义疑问句

既然多数人感到麻烦我就来讲一讲 must 反义疑问句的用法。 你记住,must 反义疑问句就三种可能: ①must ②needn't ③变换句式 下面来讲一讲他们分别的用法,一般考试就这三种可能! 1、mustn't→must mustn't 在陈述句中的意思一般是不允许,禁止,所以他的反义疑问句用 must 或 may 例:You mustn't smoke here, must you?或 may you? 2、必须→needn't 当 must 在陈述句中作“必须”解时,它的反义疑问句就变成 needn't

例:You must go now ,needn't you? 3、变换句式 在 must 表示推测,做“一定,准是”,简单的说就是 must 用于虚拟语气时 像数学一样我们引入一个“常量”——I am sure that 下面就能你那句话作为例子,我们变换一下。 He must have come yesterday. I am sure that he came yesterday. 变换句式作

好我们应该分清,反义疑问句问的应该是 I am sure that 后面的从句

所以,按照一般反义疑问句的规则得出结果 I am sure that he came yesterday, didn't he? 最后再把句子还原 He must have come yesterday,didn't he?

完成下列句子 1、Few of them hurt themselves in the accident last night, ___________ ? 2.--You’ve never seen dinosaur eggs, have you ? --_______________. How I wish to visit the Dinosaur World. 3、His sister had a bad cough, _________she? 4、Mr. Green went to Shenzhen on business last week, ________? 5. John can hardly understand any Chinese, _________he? 6、Don’t smoke in the meeting-room, _________? 7、Lucy, you clean the blackboard today, _______ ? 8. Miss Cheng will never forget her first visit to Canada ,________? 9、The lady couldn’t say a word when she saw the snake,__________? 10、__________the population of china? 1,300,000,000. 11、---______I go and meet you at the airport? ---No ,thanks, dear . I can take a taxi home. 12、------________is the Confucian Temple(孔庙) from here? ------It’s about 10 minutes’ walk. 13、-----_________may I keep these books? -----two weeks. 14、Tina is unhappy now, ____________?

15、---You won’t follow his example, will you ? ---________________, I don’t think he is right. 16、----__________do you go to Hong Kong? ----sorry , I’ve never been there. 17、---The boy has to stay at home to look after his little sister,_________? ---Yes, because his mother has gone shopping. 18、----You lent me some money a few months ago. -----_________? I don’t remember lending you any money . 19、My uncle has never been to a foreign country,_____________? 20、There is some water in that bottle, ___________? 21、----_____________will the foreign students be back from NanJing? ----In two days, I think . 22、---Let’s go and play football,__________? ---That’s wonderful. 23. I don’t think that the necklace is made of diamond, __________? 24. His wife had the carpets and the curtains cleaned, ____________? 25. It’s my son’s wedding next week, and I have to do my best for that,__________? 26. Harry wouldn’t become a teacher if it hadn’t been for the holiday, __________? 27. No one left here yesterday,_____________? 28. Birds rarely build nests in our garden,_____________? 29. You must have been to the Great Wall, ____________? 30. Learning how to repair motors takes a long time, _____________? 31. They must have stayed at home last night,____________? 32. There’s not much news in today’s newspaper, _____________? 33. They need our help badly at the moment, ______________? 34. She is unfit for the position, _____________? 35. I wish to visit America, _____________? 36. She’s been a worker here for many years, ______________? 37. What beautiful flowers, ______________? 38. Mother used to live in a poor village, ____________? 39.You’d better go at once, _____________? 40.I am very interested in Mark Twain’s novels, ____________? 41. He never gets up late , 42. Don’t go out , 43. Everything begins to grow in spring, 44. He can hardly finish the work, 45. Let us go home , 46. You think he is a good student, 47. Nobody knows where she lives, ? ? ? ? ? ? ?

48. Few students can answer the question, 49. You needn’t attend the meeting, ______________________? 50. We need to come on Sunday, ________________?

?

反意疑问句练习 答案

1. You’d rather watch TV this evening, ______?

a. isn’t it

b. hadn’t you

c. wouldn’t you

d. won’t you

2. I suppose you’re not going today, ______?

a. are you

b. do you

c. don’t you

d. aren’t you

3. I wish to shake hands with you, ______?

a. shall

b. may I

c. do I

d. will I

4. Three hours ought to be enough time, ______?

a. oughtn’t three hours

b. didn’t they

c. shouldn’t it

d. shouldn’t three hours

5. They have to study a lot, ______?

a. don’t they

b. haven’t they

c. did they

d. hadn’t they

6. When the car crashed, your brother escaped being hurt, ______ ?

a. didn’t he

b. did he

c. did it

d. didn’t it

7. I'm sure dirty, ______?

a. am I

b. isn’t I

c. aren’t I

d. am not I

8. You seem to be dissatisfied with your present post. I don’t think you judged your ability objectively when you applied for it, ______ you?

a. do

b. did

c. don’t

d. didn’t

9. That’s the sort of the book you want, ______?

a. is it

d. isn’t that

c. is that

d. isn’t it

10.

All these dictionaries are a great help to you, ______?

a. are they

b. aren’t they

c. are all these dictionaries

d. aren’t all these dictionaries

11.

The movie that we saw last week was quite interesting, ______?

a. wasn’t it

b. was it

c. didn’t we

d. weren’t we

12.

Tom has been writing letters all afternoon, but he should have finished them by now,

______?

a. hasn’t he

b. has he

c. shouldn’t he

d. didn’t you

13.

David told me that you would take a trip to America, ______?

a. would you

b. wouldn’t you

c. did you

d. didn’t you

14.

There appeared to be no better way, _______?

a. was there

b. were there

c. did there

d. didn’t there

15.

You has some trouble finding where I live, ______?

a. didn’t you

b. hadn’t you

c. do I

d. don’t I

16.

He has his hair cut every month, ______?

a. has he

b. hasn’t he

c. does he

d. doesn’t he

17.

Your friend needs to come earlier, ______?

a. does he

b. doesn’t he

c. need he

d. needn’t he

18.

The little boy dare not go to church, ______?

a. dare he

b. daren’t he

c. does he

d. doesn’t he

19.

Susan’d have worked abroad if she’d had the chance, ______?

a. has she

b. hadn’t she

c. would she

d. wouldn’t she

20.

Everyone’s having a good time, ______?

a. is he

b. isn’t everyone

c. does he

d. aren’t they

21.

Any one can join the club, ______?

a. can any one

b. can’t any one

c. can’t they

d. can they

22.

Tell me how to operate the electronic computer, ______?

a. will you

b. shan’t you

c. do you

d. don’t you

23.

Magaret scarcely comes to visit you on Christmas Day, ______?

a. doesn’t she

b. does she

c. do you

d. don’t you

24.

Let’s listen to the radio program that the teacher mentioned, ______?

a. do we

b. don’t we

c. shall we

d. shan’t we

25.

You think you’re funny, ______?

a. didn’t you

b. are you

c. don’t you

d. do you

26.

Janet used to take part in labor in that village, ______?

a. used she

b. did she

c. didn’t she

d. should she

27.

What beautiful weather, ______?

a. is it

b. isn’t it

c. won’t it

d. doesn’t it

28.

He ought to go to Kwangchow by plane, ______?

a. should he

b. shouldn’t he

c. would he

d. wouldn’t he

29.

We never dared to ask him a question, ______?

a. did we

b. didn’t we

c. dared we

d. daren’t we

30.

Nobody will believe how difficult his work has been ______?

a. will he

b. won’t nobody

c. will they

d. won’t they

31.

You must have made the mistake, ______?

a. mustn’t you

b. haven’t you

c. didn’t you

d. hadn’t you

32.

Learning how to repair computers takes a long time, ______?

a. isn’t it

b. aren’t they

c. doesn’t it

d. don’t they

33.

Jack has coffee with breakfast, ______?

a. hasn’t Jack

b. hasn’t he

c. doesn’t Jack

d. doesn’t he

34.

They must have stayed at hotel last night, ______?

a. mustn’t they

b. haven’t they

c. didn’t they

d. hadn’t they

35.

There isn’t anything wrong with the radio, ______?

a. is there

b. is it

c. does it

d. does there

36.

You must be hungry, ______?

a. must you

b. mustn’t you

c. are you

d. aren’t you

37.

Let’s do the exercises by ourselves, ______?

a. shall we

b. shan’t we

c. will you

d. will we

38.

Her daughter had the carpets and curtains cleaned, ______?

a. had she

b. hadn’t she

c. didn’t she

d. didn’t her daughter

39.

The teacher had a talk with you, ______?

a. has you

b. hadn’t she

c. did she

d. didn’t she

40.

Something’ll have to be done about the air pollution, ______?

a. won’t it

b. will it

c. has it

d. does it

反意疑问句练习答案

1 2

C A

19 20

D D

37 38

A C

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

B C A A C B D B A C B D A D B A

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

C A B C D C B B A C B C D C A D

39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

D A

语法填空之反意疑问句(教师版)
完成下列句子 1、Few of them hurt themselves in the accident last night, ___________ ? 2.--You’ve never seen dinosaur eggs, have you ? --_______________. How I wish to visit the Dinosaur World. 3、His sister had a bad cough, _________she? 4、Mr. Green went to Shenzhen on business last week, ________? 5. John can hardly understand any Chinese, _________he? 6、Don’t smoke in the meeting-room, _________? didn’t didn’t he can will you did they No, I haven’t

7、Lucy, you clean the blackboard today, _______ ? 8. Miss Cheng will never forget her first visit to Canada ,________? 9、The lady couldn’t say a word when she saw the snake,__________? 10、__________the population of china? 1,300,000,000. 11、---______I go and meet you at the airport? ---No ,thanks, dear . I can take a taxi home. 12、------________is the Confucian Temple(孔庙) from here? ------It’s about 10 minutes’ walk. 13、-----_________may I keep these books? -----two weeks. 14、Tina is unhappy now, ____________? 15、---You won’t follow his example, will you ? ---________________, I don’t think he is right. 16、----__________do you go to Hong Kong? ----sorry , I’ve never been there. 17、---The boy has to stay at home to look after his little sister,_________? ---Yes, because his mother has gone shopping. 18、----You lent me some money a few months ago. -----_________? I don’t remember lending you any money . 19、My uncle has never been to a foreign country,_____________? 20、There is some water in that bottle, ___________? 21、----_____________will the foreign students be back from NanJing? ----In two days, I think . 22、---Let’s go and play football,__________? ---That’s wonderful. 23. I don’t think that the necklace is made of diamond, __________? 24. His wife had the carpets and the curtains cleaned, ____________?

will you will she could she What’s Shall How far How long isn’t she No, I won’t How often doesn’t he

Did I has he isn’t there How soon shall we is it didn’t she would he

25. It’s my son’s wedding next week, and I have to do my best for that,__________? don’t I 26. Harry wouldn’t become a teacher if it hadn’t been for the holiday, __________? 27. No one left here yesterday,_____________? 28. Birds rarely build nests in our garden,_____________? 29. You must have been to the Great Wall, ____________? 30. Learning how to repair motors takes a long time, _____________? 31. They must have stayed at home last night,____________? 32. There’s not much news in today’s newspaper, _____________? 33. They need our help badly at the moment, ______________? 34. She is unfit for the position, _____________? 35. I wish to visit America, _____________? 36. She’s been a worker here for many years, ______________? did they do they haven’t you doesn’t it didn’t they is there don’t they isn’t she may I hasn’t she

37. What beautiful flowers, ______________? 38. Mother used to live in a poor village, ____________? 39.You’d better go at once, _____________? 40.I am very interested in Mark Twain’s novels, ____________? 41. He never gets up late , 42. Don’t go out , 43. Everything begins to grow in spring, 44. He can hardly finish the work, 45. Let us go home , 46. You think he is a good student, 47. Nobody knows where she lives, 48. Few students can answer the question, 49. You needn’t attend the meeting, ______________________? 50. We need to come on Sunday, ________________? ? ? ? ? ? ? ? ?

aren’t they usedn’ t she/didn’t she hadn’t you aren’t I does he will you doesn’t it can he will you don’t you do they/does he can they need you don’t we


赞助商链接
相关文章:
高中英语反意疑问句练习题及答案
高中英语反意疑问句练习题及答案。语法填空之反意疑问句(学生版) 反意疑问句(学生版) 完成下列句子 1、Few of them hurt themselves in the accident last nigh...
高中英语反意疑问句讲解与练习题
高中英语反意疑问句讲解与练习题 - 反意疑问句语法专题(学生版) 1.当陈述部分的主语是 I,而句子又用来征询对方的意见时,附加疑问句中的主语用 you。如: I ...
高中英语反义疑问句练习
高中英语反义疑问句练习_英语学习_外语学习_教育专区。反意疑问句练习 1 1.Linda ate nothing this morning, ___? A. didn’t she B. was she C. did ...
高中英语主谓一致和反意疑问句专项练习题及答案
高中英语主谓一致和反意疑问句专项练习题及答案_高一英语_英语_高中教育_教育专区。适合高一学生高中英语主谓一致和反 疑问句专项练习题及答案 高中英语主谓一致和反...
高中英语反意疑问句练习题[1]
高中英语反意疑问句练习题[1] 隐藏>> 反意疑问句语法专题(学生版) 1.当陈述部分的主语是 I,而句子又用来征询对方的意见时,附加疑问句中的主语用 you。如: ...
高中英语反义疑问句(详细)
高中英语反义疑问句(详细)_英语_高中教育_教育专区。反义疑问句反义疑问句(The Disjunctive Question) 即附加疑问句。它表示提问人的看法,没有把握,需要对 方证实...
反意疑问句习题及答案
反意疑问句习题及答案_高一英语_英语_高中教育_教育专区。反意疑问句练习 答案 1. You’d rather watch TV this evening, ___? a. isn’t it b. hadn’...
高中英语反义疑问句(可直接打印)
高中英语反义疑问句(可直接打印)_英语_高中教育_教育专区。反意疑问句练习 ( )1. You’d rather watch TV this evening, ___? A. isn’t it B. hadn’...
高中英语主谓一致和反意疑问句专项练习题及答案
高中英语主谓一致和反意疑问句专项练习题及答案_高一英语_英语_高中教育_教育专区。1. One-third of the area ___ covered with green trees. About seventy pe...
高考英语反义疑问句练习
高考英语反义疑问句练习 - 1.Nobody says a word about the incident, ___? A. is he B. doesn’t he C. do ...
更多相关标签: